Macskák

Kandúr macskáink beindultak

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Erikaviki

Kérdés

Olyan viselkedést tapasztaltunk 2 kandúrunknál (2 évesek lesznek májusban), amit eddig egy macskánk sem produkált eddig, néha annyira "beindulnak", hogy minden áron meg akarják hágni a többi macskánkat (sőt az egyik múltkor a német juhászommal is próbálkozni akart..), a probléma az, hogy a nőstényeink már vemhesek, de nekik ez sem számít, sőt a legkisebb kandúrt (1 éves lesz) is megerőszakolták már. Tegnap a kölyök sokkot kapott és csak nehezen tudtam megnyugtatni (tünetei: teljesen kitágult pupillák, hasmenés, bevizelés, remegés; és ha meglátta valamelyik nagyobb kandúrt visítva rohant el egy sarokba és ott mély hangon morgott; ebből jöttem rá hogy a nagyobbak mit tettek vele ). A kérdésem a következő lenne: Mit lehet velük tenni, vagy ez a viselkedés csak a koruk miatt van-e?

Erika

Válasz

Kedves Erika,

Ivartalanításra nem gondoltak még? Megoldana minden problémát! A kandúrokat és a nőstényeket is vigyék el. Ne legyen felesleges szaporulat!

Miért ajánlott ivartalanítani a macskámat?
Kandúrok

Kandúrok esetében az ivartalanítás számos előnnyel jár, főleg ha erre fiatal korban kerül sor (6-8 hónapos kor). A pubertás után, 8-9 hónapos korban a kandúr cicák számos, nem kívánatos viselkedésformát, “rossz szokást” vehetnek fel. Gyakran a lakáson belül is területük megjelölésére törekszenek, elsősorban vizeletspricceléssel , ami kellemetlen, nehezen eltávolítható szagot hagy maga után. Ha a kandúrnak lehetősége van rá, egyre távolabb csavarog el a háztól, hogy minél nagyobb területet alakíthasson ki magának. A kóborló cicákra komoly veszélyt jelent a városi autóforgalom, az elütött macskák jelentős része nem ivartalanított kandúr. Emellett a területért gyakran más macskákkal is meg kell küzdeniük, aminek gyakran nehezen gyógyuló sebek, tályogok a következményei. Számos gyógyíthatatlan fertőző betegség is karmolás, harapás útján terjed. Végül, de nem utolsó sorban a kandúr cicák ivartalanításával is csökkenthető a nem kívánt szaporulat, megelőzhető a kóbor állatok számának növekedése.

Fontos: minél később kerül sor a kandúr ivartalanítására, annál kevésbé valószínű, hogy a kialakult viselkedésformák nyomtalanul eltűnnek a műtét hatására.

Nőstény cicák

Az ivartalanítás célja nőstény cicák esetében elsősorban a nem kívánt szaporulat és az azzal járó problémák megelőzése. Emellett más előnyei is vannak a beavatkozásnak mind a gazdi, mind a cica szempontjából. Miután a cica eléri az ivarérettséget (kb. 8 hónaposan), az év nagy részében rendszeresen ivarzik: háromhetente, 3-5 napon keresztül. Ez a párzás bekövetkeztéig folytatódik. Az ivarzás idején a legtöbb nőstény cica viselkedése gyökeresen megváltozik. Hangos nyávogással “hívja” a kandúrokat, és nyugtalanná válik, sokat hempereg, étvágya csökken. Az ivartalanítás után ezek a tünetek természetesen elmúlnak. Végül, az ivartalanítás csökkenti a méh daganatos és gyulladásos betegségeinek, illetve az emlődaganatok kialakulásának valószínűségét is.

Fontos: egészségügyi szempontból semmi sem indokolja, hogy a cica az ivartalanítás előtt legalább egyszer szüljön.

Mikor a legideálisabb elvégezni a műtétet?

Ajánlott még a felnőttkor előtt elvégeztetni a beavatkozást a cicán, 6-8 hónapos kora között. Természetesen a műtét ennél idősebb cicákon is elvégezhető, sőt, ha szükséges akár vemhes állatok is biztonságosan ivartalaníthatók. A pontos időpont egyeztetése érdekében kérjük, keresse fel rendelőnket.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »