Macskák

Kiscica etetése, mesterséges nevelése

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező Monikaa

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy volt egy anya macskám, aki egyik nap hirtelen eltűnt és magára hagyott 4db 2hetes kiscicát. Találtunk nekik pót anya macskát, de 4hetes korukra haza kellett őket hozni. Most már 5hetesek de állandóan sírnak!

csak akkor nyugodnak le, ha letakarom őket ruhával.

Adtam nekik bolti tejet, és alutasakos macska kaját. De nagyon nagy lett tőle a hasuk, ezért felkerestem a házi orvost.Azt mondta, hogy kecske tejet kapjanak higitva, amig jobban nem lesznek ne adjak mást.

Észrevettem,hogy alig kakilnak, a hasuk már nem nagy. Nagyon sokat sírnak, már próbáltam meleg vizet tenni egy flakonba, hozzá is bújtak. Ma kiengedtem őket mászkálni, de 2 cica alig bír menni a farka a lába között van. Mintha fájna a hasuk.Evés után gubbasztanak. És akkor is sírnak, ha simogatom őket. Tudnak nekem tanácsokat adni amitől jobban lennének?

Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel.: Mónika

Válasz


A kiscica nem ihat tehéntejet
Ha nincs macska tejpótló, akkor kecsketejet is használhat, de soha ne adjon a kicsiknek tehéntejet. Ha az anya elpusztult, elutasítja az almot, nincsen teje, a kicsik sírnak , tömegük stagnál vagy csökken. Ebben az esetben a kicsiket mesterségesen kell felnevelni. Etetés esetén 2 hetes életkor alatt 2-3 óránként, 2-4 hetes kor között pedig 3-4 óránként kell őket etetni. A kicsiket mesterségesen felnevelni nagyon nehéz, hiszen egy 4-es alomnál, ha figyelembe vesszük a táp elkészítési idejét és az etetésre fordított időt gyakorlatilag az illető nem alszik eleget, így segítségre mindenképpen szüksége van.

Tapasztalatunk szerint a legjobb (majdnem az egyetlen használható ) cumija a Royal Canine-nak van. Ez a tejpótló dobozában van, külön nem lehet megvenni.

Viszont ismét gyakorlati tapasztalat alapján a legjobb cica tejpótlónak nálunk a Beaphar kitty bizonyult. Mesterséges etetés esetén célszerű tenyésztő vagy állatorvos segítségét kérni.

Az anyacica rendszeresen nyalogatja kölykeit , ennek a szociális funkciója mellet fontos szerepe a kicsi székletének eltávolítása és a bélműködés beindítása (ha nincs anyacica, yengéden simogatni kell a pocijukat nedves rongygal),. Az első két hét során a kiscicák gyakorlatilag az egész napot alvással és evéssel töltik. Ha sírnak az etetés alatt vagy után, akkor betegek, vagy nincs elég teje az anyának. Ha túl sokat sírnak, akkor azonnal forduljon állatorvoshoz!

Féregteleníteni is kellene a kicsiket, attól is nagy lehet a hasuk.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »