Macskák

Van egy 2,5 hónapos kiscicám. Tegnap óta bágyadt, kedvtelen s remeg. Nagyo keveset iszik és semmit nem eszik. Mi lehet a baja?

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező Szabry

Kérdés

Van egy 2,5 hónapos kiscicám. Tegnap óta bágyadt, kedvtelen s remeg. Nagyo keveset iszik és semmit nem eszik. Mi lehet a baja?

Válasz

Tisztelt Kérdező! A megadott információ igen kevés. Szükség lenne tudni, hogy honnan származik a cica, az anyja volt-e fertőző betegségek ellen oltva, megkapta-e 6 hetes korban az első féreghajtót, és azóta kéthetente rendszeresen kapja-e, megkapta-e 8 hetesen az első kombinált oltását. Kinti, vagy benti állat? Mit eszik általában és mit ehetett az elmúlt 48 órában? Egyedüli cica, vagy többen vannak, esetleg más fajú állatokkal is együtt van-e? Ebben a korban feltételezhetően valamilyen fertőző ok miatt betegedhetett meg. Csak általános tünetek esetén orsóférgesség vagy parvovirus okozta panleukopenia lehet (ez utóbbi - a kutyával ellentétben nem minden esetben okoz véres hasmenést). Csipásodás, vagy légúti tünetek megjelenése esetén calici vagy herppesvírus okozta "macskanátha" is lehetséges. Több baktérium (salmonella, coli) is okozhat kezdetben lázzal járó tüneteket, ami miatt remeg, étvágytalan az állat. A kinti macskák például a fészekből kiesett madárfiókák elfogyasztásával, vagy eldobott ételmaradékokból fertőződhetnek. Lenyelt és elakadt idegen test, bélcsavarodás kezdeti tünetei is lehetnek hasonlók, de ebben az esetben a beteg állapota igen gyorsan romlik. Néhány fejlődési rendellenesség is okozhat hasonló tüneteket, ekkor azonban nem (vagy nem elsősorban) a láz, hanem a fájdalom van a tünetek háttérében. Ezen kívül számos ritka kórkép is szóba jöhet. A fenti betegségek csak az állat vizsgálatával különíthetők el. Ha a tünetek nem múlnak, vagy súlyosbodnak, mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni. Tisztelettel: dr. Keleti Zoltán - Állategészségház, Vértesszőlős

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »