Macskák

Macska féregtelenítése: hogyan, mivel végezzük?

kategória Macskák
Kérdező szamoszs62

Kérdés

Három fiú kiscicust találtunk a város határában. Kb. 10 naposak lehetnek, mert még nincs nyitva (mindkét) a szemük. Valaki - nagy állatbarát - kitette őket az út közepére. Egy majd nem teljesen fehér fiú cicus , kettő sötét szürke bundájú tigris mintázatú pacskerekkel szintén fiú cica. Feles tejet adunk nekik, pici cukorral langyosan, meg baromfi párizsit nagyon apróra felkockázva. Esznek elég rendesen. Az egyik kiscicánál viszont férgesedést tapasztaltunk és gyorsan elkülönítettük a másik kettőtől. Milyen gyógyszer adható neki, illetőleg a másik kettőnek, hogy kihajtsa a bélférget és védettek legyenek ellene ? A háziorvosi kezelésre nincs pénz, nem is szeretnénk megtartani őket, mivel két macskánk és egy kutyánk már van. De azt sem szeretnénk, hogy betegek maradjanak, mielőtt gazdát találunk nekik. Előre is köszönöm segítségét, üdvözlettel

Válasz

Valószínűleg mindegyik cica férges és bolhás, így mindet kezelni szükséges.

Az orsóféreg kölyökmacskák a leggyakoribb bélférge, ami ráadásul az embert is megfertőzheti. A kiscicák az anyatejjel veszik fel a parazita lárváit, ami aztán vándorol a szervezetükben. A kifejlett férgek a macska vékonybelében laknak, ahol mikroszkopikus méretű petéket raknak a bélsárba, amelyek a külvilágra kerülve 2 hétig érnek, majd évekig fertőzőképesek maradhatnak. Ezért az első féreghajtást úgy kell ütemezni, hogy az lehetőleg megelőzze a cicákban az első kifejlett férgek megjelenését és a peteürítést.

A macskák, szemben a kutyákkal, nem fertőződnek meg az anyaméhen belül, ezért az orsóférgek kifejlődése valamivel tovább, legalább 3 hétig tart az újszülöttekben. Ezért a cicákat 3 hetes életkorban ajánlott először féregteleníteni valamely a kifejlett fonalférgek ellen hatékony szerrel. Ezt követően 2-3 hetente kell újra kezelni őket legalább 3 hónapos korig, vagyis addig, amíg a lárvavándorlás tart a szervezetükben és ezért újabb fertőzés nélkül is kifejlett férgek jelenhetnek meg a vékonybelükben.

Ha az anyamacskát nem kezelik bolha ellen, akkor előfordulhat, hogy a kicsinyeit azonnal megfertőzi. A bolhairtó szerek általában nem használhatóak a szoptató, vemhes anyákon és az újszülött kiscicákon. Az egyetlen javasolható termék a Frontline spray, amivel az anyamacskát és a kicsinyeit is be lehet fújni havonta.

Fonalférgek ellen több hatékony és biztonságos készítmény is kapható, mi laz első kezelésekre leginkább a paszta formátumúakat ajánljuk (Állatpatikában tudja beszerezni). Később, 6 hetes életkortól használhatóak a tabletták, de még inkább azon spot-on (felcseppentendő) készítményeket ajánljuk, amelyek a bolhákat, a fülrühatkákat és a különböző fonalférgeket, köztük az órsóférget is elpusztítják. Ebben az életkorban tanácsos ugyanis megkezdeni a rendszeres, havonkénti bolha elleni kezeléseket.

Olvass tovább!

Ismerd fel a macskamérgezést!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »