Macskák

Anyamacskánknak nincs elég teje, hogyan pótoljuk?

kategória Macskák
Kérdező Csilla.m

Kérdés

Jó napot Dr.Háziállat

Az a helyzet hogy van egy anyamacskánk és van 5 kölyke akik 6 hetesek abból 4 kiscica szopik rendesen és eszik junior tasakos kajákat meg isznak laktózmentes tejet is, de az 5. kiscica, ő is szopik rendesen, de más kaját nem eszik és a laktózmentes tejet sem issza. Nem sovány, aktív, nem visszahúzódó, szeret mindenkit. Ha a kaját megszagolja eltávolodik tőle. Mi a teendő?

Válasz

Ha elégtelen az anya teje, akkor napi 1-3 alkalommal kiegészítő etetésre lehet szükség. Ez minden ötnél nagyobb számú alom esetében eleve szükséges lehet, de anyánként változó. Ha nincs macska tejpótló (állatpatikában vagy állateledelesnél beszerezhető), akkor kecsketejet is használhat, de soha ne adjon a kicsiknek tehéntejet.

Mivel etessünk a kiscicákat?

Az első két hétben a macskakölyköknek anyatejre van szükségük, amely jól helyettesíthető az állatkereskedésekben beszerezhető macskatejporral vagy dobozos tápszerrel. A tej hőfokát kézmelegre állítsuk be, és cumisüvegből adagoljuk. A cumin akkora lyukat vágjunk, hogy a cicák erőlködés nélkül szívhassák a tejet. Vigyázzunk azonban, hogy ne legyen túl nagy a lyuk, mert meg is fulladhatnak a kiscicák. Akkor jó, ha a lefelé fordított cumisüvegből kis nyomás hatására megindul a tej. Ha többen vannak, hamar elhasználódik a cumi, kitágul a lyuk, így azt időnként ki kell cserélni. Előfordulhat, hogy cserekor nem fogadják el az új cumit, ekkor ne essünk kétségbe, kenjünk rá egy kis tejet és óvatosan kínálgassuk, tegyük a szájukhoz - a kiscicák hamar rájönnek majd, hogy ebből is csak fincsi tejcsi jön.

Tartsuk be az etetési időket!

  • 0-2 hetes cicák: napi 10 etetés 2-2,5 óránként
  • 2-4 hetes cicák: napi 7 etetés 2,5-3,5 óránként
  • 4-5 hetes cicák: napi 5 etetés 3,5-5 óránként

A szilárd táplálékra való szoktatást körülbelül 4 hetesen kezdhetjük el. Eleinte meleg tejbe áztassunk egy kis száraztápot vagy konzerv macskatápot, hogy rákapjanak az ízére, majd fokozatosan álljunk át a szilárd eledelre.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »