Macskák

Kismacska táplálása

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező Klaudiaa

Kérdés

Üdv.!

Találtam egy kiscicát, pontosan nem tudom mennyi idős lehet olyan 5 hetes körüli, vékonynak nem vékony de elég torzonborz a bundája. Bolhás is egy kicsit, és az egyik füle vége száraz. Ez milehet? Sajnos állatorvoshoz nem tudom vinni, próbálok magam segíteni rajta amennyiben tudok, és szeretném elajándékozni, ugyanis rajta kívül még 6 cicám van :) Valamint még azt szerettem volna kérdezni hogy mivel etessem? Mikor megtaláltam adtam neki egy kicsi meleg tehéntejet hogy átmelegedjen, egy dobozba tettem plédet, és meleg helyre tettem. A húsfalatkákat nem nagyon akarja elfogadni. Szeretném ezekben tanácsát kérni.!

Előre is köszönöm válaszát.!

Válasz

Kedves Gazdi!

5 hetes még csak most szokna át szopizásról a szilárdra.

Etetés, felnevelés:4 hetes kortól már lehet ritkítani az etetések számát (4-5 óránként), a fogak megjelenésekor pedig már kevés pépes, junior eleséggel is meg lehet kínálni őket. 6 hetes kortól fokozatosan célszerű a száraz tápra áttérni napi min. 3-4x-i etetés mellett. A száraz tápot a kezdeti időszakban beáztathatjuk húslevesbe, attól kezdetben pépesebb lesz, a leves mennyiségét csökkentve könnyen hozzászoktathatjuk a keményebb falatok megrágásához. A száraz eleséget könnyebb adagolni, a levegőn sem romlik meg hosszabb állás után sem, a napi bevitelüket is könnyebb így kiszámolni és anyagilag is kedvezőbb. A gyakoribb rágással pedig a fogkövesedés mértékét is visszaszoríthatjuk.
- 2-3 hónapos kortól (ekkor célszerű az anyától elválasztani és az alomból elhozni) elég napi 2-3x etetni őket, később naponta 2x
- macskáknak is elérhetőek prémium minőségű tápok (Royal canin, Hill1s, IAMS), ezek mellé nem szükséges ásványi anyag kiegészítés és életkorhoz, ivarhoz, esetleges betegséghez igazodva ki tudjuk választani a macskánknak legmegfelelőbbet
- kiscicáknak tejet nem ajánlott adni, mert a laktózt gyakran nem tudják megemészteni és sokszor hasmenésük lesz tőle! Vannak kifejezetten macskáknak kifejlesztett macskatejek, érdemes ezekből választani.
- Nyers húst (különösen sertést!!!-Aujeszky vírusos betegséget hordozhatja!) lehetőleg ne adjunk az állatnak. Nagyobb mennyiségű nyers máj etetését is kerülni kell! A nyers májra a cicák könnyen rászoknak és a későbbiekben akár kizárólagosan csak azt kérhetik eleségként. Már a HETI 120-150 grammnál nagyobb mennyiség rendszeres fogyasztása komoly A-vitamin túőladagolási problémákhoz vezethet! Ennek tünetei között szerepel a lesoványodás, borzolt szőrzet (mivel az állatnak fájdalmas a nyak mozgatása), az ilyen beteg macska kerüli a mozgást, súlyosabb esetkben a mellső végtagok bénulása is felléphet ill. jellegzetes, kenguruszerű testtartást vehet fel. Ha a csontvázrendszerben csontfelrakódások keletkeznek a betegség következményeként, az már sajnos nem gyógyítható. Tehát kerülni kell a nyers máj kizárólagos etetését, mert visszafordíthatatlan következményekkel járhat! Az egyéb belsőségektől (vese, szív, zúza, stb.) pedig hasmenésük lehet.
- kerülnünk kell a nyers hagyma etetését, mert akár már egy kis szelet is a benne lévő illóolajok miatt véralvadási zavarokat okozhat. Cicánk ilyenkor bágyadt lesz, véreset vizelhet, hányhat és hasmenése lehet. Így ha mégis azon kapnánk a macskánkat, hogy lenyelt egy kis szeletet, azonnal forduljunk vele állatorvoshoz.
- A testhőmérséklet 38-39,5C között normális, csak e fölött beszélünk lázról
- szobatisztaság: viszonylag hamar kialakul, könnyen megszokják az alomra járást (már akár 1 hónapos korban is). Alomból célszerű a szilikonos típust választani (vagy olyat, ami összetapad a könnyebb eltávolítás érdekében), ez sokkal higiénikusabb, hypoallergén, kevesebbet kell takarítani(egy csomag hetekig használható és csak a bélsarat kell eltávolítani belőle), a szagokat is jobban magában tartja
- a hosszabb szőrű macskákat (pl. perzsa, main coon) célszerű már fiatal koruktól hozzászoktatni a fésüléshez, ehhez a megfelelő kefét állatkereskedésben vagy állatorvosnál lehet beszerezni
- Oltások: az első kombinált oltásukat 8-9 hetesen kaphatják meg. Ez az oltás a macskanátha (rhinotracheitis vírus, Calici vírus) és a macskaparvo (panleukopenia vírus) ellen védi őket. Ezt az oltást az első évben az alapimmunitás kilakításához 2-3 hét időközzel ismételni kell, utána csak évenként egyszeri ismétlés szükséges. Ha cicánk ún. kijárós lesz (nem csak lakásban tartott), tehát másik cicákkal nagy eséllyel találkozik majd, érdemes a leukózis vírus elleni vakcinával kombinált oltást választani, ami ugyan drágább, de így egyetlen oltással védjük macskánkat a lehetséges fertőzésektől. Természetesen az első évben ez is ismétlendő. Veszettség elleni oltás vidékre rendszeresen kijáró cicáknak ajánlott (macskának nem kötelező!).
- Féreghajtás: mivel a férgek egy része átjuthat és megfertőzheti az embert is (főleg gyerekeket!), a féreghajtást fontos akár már 3 hetes kortól elkezdeni és 2 hetes időközzel ismételni. 2 hónapos kor után 3 havonta ajánlott adni. Ha több állatot is tartunk, figyeljünk rá, hogy minden állatunkat egyszerre kezeljük!
- Jellemző megbetegedések: A kismacskák, főleg ha rossz higiéniás környezetből származnak (pl. utcán találják), gyakran tüsszögnek, váladékos a szemük, orrkörnyékük (macskanátha jellemző tünetei), esetleg köhögnek és hasmenésük van. Ilyenkor minden esetben érdemes állatorvoshoz vinni őket, mert nagyon könnyen kiszáradnak, lesoványodnak. Mivel ezek általában vírusos eredetű betegségek, a többi egészséges cicánk cseppfertőzéssel megkaphatja, erre érdemes odafigyelni!
- A fülatka is gyakori probléma kiscicáknál, ezt a fülben lévő fekete, kávézacc-szerű váladékból könnyen felismerhetjük. Ilyenkor a macskák nyugtalanok, sokat vakarják a fülüket. Ha ilyet észlelnek, forduljanak állatorvoshoz.
- Másik cicáktól/ kutyáktól gyakran kaphatnak el bolhákat, ilyenkor sokat rágják magukat, vakaróznak, esetleg a gazdi azt veszi észre hogy bizonyos területeken megritkult az állat szőre, vagy esetenként pörkös sebeket vakarnak magukon. Ezeket az élősködőket a megfelelő cseppekkel (Advantage, Advocate macska, Frontline) ki kell irtani, a lakásban pedig alaposan kitakarítani (főleg repedéseket, sarkokat, hiszen az ide lepotyogó bolhalárvák pár hét alatt újra kikelnek és visszafertőzhetik a cicánkat!). A nyakörveket cicáknál kevésbé ajánljuk, mert mászáskor (főleg kijáró állatoknál) a nyakörv könnyen beleakadhat tárgyakba, faágba stb.. Minden bolhairtással egybekötve célszerű féreghajtást is végezni, mivel a bolhák bizonyos férgek köztialakjait hordozhatják.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »