Macskák

klebsiella oxytoca baktérium macskánál

kategória Macskák
Kérdező Szilviakrs

Kérdés

klebsiella oxytoca baktérium macskánál

Üdvözlöm !

Van egy 2 és fél éves macskám 2-3 hónaposan találtam a feje bal oldala kicsit csapott szeme kisebb 3.szemhéj előreesett lencse homályos ,a kezdetektől tüsszögés és orrfolyással küzd de csak a bal oldali orrnyillásból jön váladék már akkor elvittem orvoshoz kapott kezelést többször visszavittem de mindig visszatért a tüsszögés orrfolyás .

Veraflox szuszpenziót is kipróbáltuk nagyobb adagban de nem segített ,synulox tabletta vált be nagyobb adagban 7 10 napig tartó kúra után 1-2 hónapig visszafogja a tüneteket igaz nem teljesen .Most lett beküldve laboratóriumba minta a cicától és klebsiella oxytoca baktériumt talált ,az állatorvos csak annyit mondott hogy ez nagyon ritka és hogy a Verafloxnak kellene hatnia nem a Synuloxnak ezt nem igazán értettem miért ellenkezőleg hatott a cicánál erre valahogy úgy fogalmazott hogy amit a laboreredmény mutat lehet hogy teljesen más kezelés kell én valahogy így értelmeztem , az ENROXIL FLAVOUR ajánlotta próbára .

Most hogy utánanéztem az interneten eléggé megijedtem emberi megbetegedéseket találtam , a cica lakásban él van testvére és egy 14 éves másik ők nem betegek én sem . Aerob tenyésztés klebsiella oxytoca Antiblogram aerob Amoxicillin (clamoxyl auv) :rezisztens Amoxicillin +klavulánsav (synulox auv )rezisztens Ceftriaxon (rochephin auv) érzékeny X Doxiciklin (doxycycline auv) érzékeny X Enrofloxacin (enroxil flavour auv )érzékeny X Orbifloxacin (orbax auv) érzékeny X Gentamicin (vetrigent auv) érzékeny X Klindamicin (antirobe auv) rezisztens Ertiromicin (gallymicin auv )rezisztens Lincomicin+spektinomicin (linko-spectin auv) érzékeny Florfenikol (nuflor auv) érzékeny Trimetoprim+szulfonanmid (sumertolin) rezisztens Marbofloxacin (quiflox auv) érzékeny X Gomba nem tenyészet ki . Az X-el jelzetet emelte ki az orvos . Talán ön tud segíteni mi is ez a betegség és ön milyen kezelést ajánlana .

Nagyon megköszönném a véleményét .

Kárász Szilvia

Válasz

A Klebsiella nem egy betegség, hanem egy baktérium féleség, ami ugyanolyan gyulladásos folyamatokat tart fennt, mint más baktériumok. Mindenképpen antibiotikum kezelésre van szükség. A baj csak az, hogy ha az adott baktérium már nem érzékeny arra az antibiotikumra, amire kellene, hogy reagáljon. Ezt antibiotikum rezisztenciának hívják. Nagy probléma embernél, állatnál egyaránt, mert így pont akkor nem hat a kiválasztott antibiotikum, amikor kellene. Ilyenkor kell előbb baktérium érzékenységi vizsgálatot végeztetni, és olyan antibiotikumot használni utána, amire a vizsgálat érzékenységet mutatott ki. A felsorolásból olyat kell választani amire érzékenység volt.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »