Macskák

Kullancs feje beszakadt, bent maradt a kutyában

kategória Macskák
Kérdező Dorii7

Kérdés

A kutyámban volt egy kullancs, amit kullancsfogó csipesszel megpróbáltam eltávolítani, de többször is átcsúszott a kullancson a csipesz, anélkül, hogy kihúzta volna a kullancsot. Kb. 5. próbálkozásra sikerült kiszedni, de

1.: benne maradt a feje

2.: legalább 3-szor végighúztam a csipeszt a kullancs potrohán (persze nem szándékosan, hanem mert nem fogta meg rendesen a csipesz a kullancs fejét, és így továbbcsúszott)

Mit tegyek most? Lesz valami baja? Előre is köszönöm a választ!

Válasz

Kedves Gazdi!

Ha a kullancsot a befúródás után azonnal észrevesszük és eltávolítjuk, akkor a beszakadt  fej önmagában nem okoz gondot.
A befúródott kullancs eltávolításának megkísérlése közben az élősködő feje könnyen leszakad, mivel a szájszerv horgai az áldozat bőrében egy cementszerű dugóban horgonyoznak, mint a tipli a falban.

Tilos a kullancsra bármit rákenni, azzal csak azt érjük el, hogy visszaöklendezi a nyálát. Ugyanezért az állat „tekergetése” is szigorúan ellenjavallt.

kutya_kullancs

A visszamaradt fej önmagában már nem juttat kórokozókat a szúrási csatornán keresztül az áldozatba. Néhány napon belül kilökődik, vagy egy csipesszel is eltávolítható. A szúrás helye körül a bőrben gyulladásos reakció várható több napon át. Amennyiben egy napon belül eltávolítjuk a vérszívót, akkor nem valószínű, hogy bármilyen kórokozóval fertőződnénk. Ha viszont esetleg napokkal később távolítja csak el az orvos a kullancsot, addig jelentősen növeltük a várakozással az esetleges fertőzés veszélyét is. A legfontosabb szabály: amint kullancsot látunk magunkban vagy háziállatunkban, minél hamarabb távolítsuk el.

Egy korábbi vizsgálat során a kutyákból eltávolított és bevizsgált, a kórokozó terjesztéséért felelős kullancsfaj egyedeinek körülbelül 30%-a hordozta a Babesia canis-t. Ez az egysejtű parazita a kutyák babéziózisát okozza, amely egy, csupán korai stádiumában jól kezelhető, gyakran halálos kimenetelű betegség.

Első körben a gazda felelőssége felismerni a bajt, a levertséget, fáradtságot, étvágytalanságot (később már a hányást, kávébarna vizeletet is), és ha ezt tapasztalja, haladéktalanul állatorvoshoz kell fordulni.

A kezelés költsége azonban egy spot-on vagy nyakörv árának a többszöröse is lehet, körülbelül 10 ezer forinttól akár 100 ezer forintig is terjedhet.

Bővebb infó:

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »