Macskák

Hogyan szoktassam össze a kutyát a macskával?

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező catta02

Kérdés

December 6-án volt 1 éves a Basset Houndom. Mellé jönne egy macska. (6-7 hónapos) Hogyan kell összeszoktatni őket? Fanni

Válasz

Kutya-macska összeszoktatás

A legtöbb kutya esetében van esély a békés együttélésre, azonban sajnos bizonyos vadászkutyáknál (a basset is vadászkutya) számolnunk kell avval, hogy sok munkára és kitartásra lesz szükségünk, és még így sem garantált a siker.

Hasonlóan a kisbaba-kutya összeszoktatáshoz, első időkben itt sem szabad őket összeengedni. Hagyjuk, hogy a kutya megszokja a ház körül a macska szagát, elfogadja, hogy ő is a falka tagja. Vegyünk egy olyan rongyot, pokrócot, amelyen a cica sokat tartózkodik, és ezen etessük a kutyát, így  pozitív élmény (az etetés) fog összekapcsolódni a macska illatával. Amikor a kutya megszokja az új szagokat (1-2 hét), akkor kezdhetjük el a tényleges összeismertetést. Tegyük a macskát egy szállítóboxba, a kutyát pedig vegyük pórázra. Itt is 2 emberre lesz szükség, a gazdi fogja a macska boxát, míg a kutyát egy másik ember vezeti. Lassan, óvatosan engedjük, hogy a kutya megszaglássza, megnézze a boxot, azonban az első negatív jelre a gazdi azonnal üvöltsön rá, és a kutyát vigyük ki a szobából. Nagyon fontos, hogy soha ne a macskával meneküljünk ki, ezzel ugyanis csak erősítenénk a kutya zsákmányszerző ösztönét. Napról napra ismételjük meg a gyakorlatot, egészen addig, míg a kutya teljesen közömbös nem lesz. Következő lépésként a macskát csavarjuk egy pokrócba (így nem tud majd karmolni), és így engedjük a kutyát a macska felé. Nagyon figyeljünk, hogy az első negatív jelnél cselekedni tudjunk, ám a dicséretről se feledkezzünk meg! Ha a kutyánk jól viselkedik, jutalomfalattal, simogatással erősítsük meg. Utolsó lépésként engedjük a macskát szabadon, míg a kutyára tegyünk hosszúvezetőt (ha úgy látjuk, szükség esetén szájkosarat is), és hagyjuk, hagy ismerkedjenek össze.

Van, hogy az összeszoktatás pillanatok alatt sikerüly, és van olyan is, amikor nagyon hosszú és időigényes folyamat, de mindenképpen érdemes belevágni. Itt se felejtsük el, ha a kutyánk elfogad minket vezetőnek, az már fél siker.

 

Kutya-macska barátság >>

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »