Macskák

Macska ágyba pisil

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező quitta

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

A problémám a következő: Szombatonként úgy kb. déltől este 10-ig nem vagyunk otthon a párommal, de a cicánk itthon marad, bent a lakásban. Most már ez a harmadik alkalom, hogy az ágyneműnkre pisil. Mi lehet a probléma? Az almot hetente szoktam kicserélni, mert a cica elég sokat van kint az udvaron, és van, hogy egész nap nem is használja az almot, amit egyébként minden este kitakarítok, és van, hogy nem találok benne semmit. Pisilés közben nem nyávog, nem is jár olyan kirívóan sokszor pisilni, de kevésszer sem, ebből gondolom, hogy nincs húgyúti betegsége. De újabban (ez a harmadik alkalom) szombaton, mire hazajövünk, a vizelet ott van a takarón az ágyban, ahol alszunk. Egyszerűen nem tudom megfejteni, mi lehet a baja szegényemnek. A cica 5 hónapos, lány és még nincs ivartalanítva, de 1-2 hét múlva azon is túl fog esni. Kérem segítsen megfejteni a probléma okát és hogy miként tudnánk ezt orvosolni.

Előre is nagyon köszönöm a segítségét.

Válasz

A kiváltó ok lehet a szeparációs stressz (egyedüllét) vagy a területbirtoklás.
Amikor otthon vannak, tiltsák meg a macskának az ágyon tartózkodást! Rajta kell kapni a tettén és azonnal büntetni, megilyeszteni (csörrenő hang, vízipisztollyal lespriccelés, stb.) Ha mégis besikerült, amilyen gyorsan csak lehet, takarítsuk fel a vizeletet enzimatikus szagsemlegesítő anyaggal. UV fényben könnyen észrevehető a vizeletfolt.

Megelőző intézkedés lehet, ha az adott helyiséget zárják a macskától és megtiltják részére az ágy használatát.
Érdemes lenne átmeneti időre egy második alomtálcát is bevezetni és mind a kettőt egy új alomanyaggal tölteni.

Az ivartalanítás 90%-ban segít a jelölő vizelés megszüntetésében.

Az ivartalanításig pedig, a feromon tartalmú spray (Feliway) nyugtatóan hat a macskákra, segít megakadályozni, hogy a macska bizonyos helyeket megjelöljön. Ennek az anyagnak az üzenete „béke és szeretet” ellenben a jelölő vizelés „tűnj innen” üzenetével.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »