Macskák

Ivartalanított macska ágyba pisil

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező skrisztian

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

Egy olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy fél éves, most ivartalanított fiú cicám folyamatosan az ágyba pisil. A gondok még a műtét előtt kezdődtek, de utána sem múltak el, első alkalommal azt hiszem, hogy megjelölte az ágyat, mert akkor sokkal büdösebb volt. Jelenleg folyamatosan mosok mindent, amit csak levizelt ecetes vízzel és sok mosószerrel, hogy elvegyem a pisi szagát. Mindent be is fújok macskariasztó spary-vel, de nem sokat segít. Az egyedüli dolog, ami pisiszagú maradhatott, az a matrac, mert azt kicsit bonyolultabb kimosni, de amennyire tudtam kitakarítottam, illetve azt is bőségesen fújom (itt megjegyezném, hogy általában nem a matracra pisil, hanem valamire ami azon van). Tudna tanácsolni valamit? Már nem tudok mit kezdeni a macskával és már folyamatosan rettegek, hogy mire érek haza. A macska mostantól folyamatosan a fürdőszobába lesz zárva, de ez hosszútávon nem megoldás. Eddig teljesen szobatiszta volt. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel, Sáfár Krisztián

Válasz

A kiváltó ok lehet a szeparációs stressz (egyedüllét) vagy a területbirtoklás.
Amikor otthon vannak, tiltsák meg a macskának az ágyon tartózkodást! Rajta kell kapni a tettén és azonnal büntetni, megilyeszteni (csörrenő hang, vízipisztollyal lespriccelés, stb.) Ha mégis besikerült, amilyen gyorsan csak lehet, takarítsuk fel a vizeletet enzimatikus szagsemlegesítő anyaggal. UV fényben könnyen észrevehető a vizeletfolt.

Megelőző intézkedés lehet, ha az adott helyiséget zárják a macskától és megtiltják részére az ágy használatát.
Érdemes lenne átmeneti időre egy második alomtálcát is bevezetni és mind a kettőt egy új alomanyaggal tölteni.

A feromon tartalmú spray (Feliway) nyugtatóan hat a macskákra, segít megakadályozni, hogy a macska bizonyos helyeket megjelöljön. Ennek az anyagnak az üzenete „béke és szeretet” ellenben a jelölő vizelés „tűnj innen” üzenetével.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »