Macskák

Macskám epilepsziás vagy allergiás a bolhairtó szerre?

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Mimoza27

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Kb. másfél éves cicámnak a nyár folyamán kétszer, illetve a közelmúltban szintén kétszer volt rohama. A nyár folyamán természetesen el is vittük orvoshoz ezzel kapcsolatosan, akkor készítettek egy teljes vérképet, ami azt az eredményt hozta, hogy makkegészséges. Akkor az orvos annyit mondott, hogy epilepszia irányába kell elmozdulni.

Adott a cicának egy étrend-kiegészítőt, s azt javasolta, hogy amennyiben újra találkozunk rohammal, vigyük vissza. Hónapokig, mostanáig viszont nem találkoztunk hasonlóval. Ez idő eltelte alatt több orvost is kérdezgettem erről, hogy mi lehet ez, hiszen a macskáknál elmondásuk szerint ritka az epilepszia. Elkezdtünk gyanakodni arra, hogy a bolhairtó nyakörv váltott ki esetleg allergiás rohamot, illetve ezt az elméletet több orvos is megerősítette, pontosabban elképzelhetőnek vélték, így a nyár folyamán pihentettük, figyeltünk és nem kapott semmilyen bolhaírtó szert sem.

Kb. 1 hónapja hasmenéssel vittük orvoshoz a cicát, ekkor jeleztük a hónapokkal korábbi rohamokat, kértünk olyan bolhaírtó szert, amely remélhetőleg nem vált ki hasonlót. Egy pipettás csöppentőt kaptunk, amelyet alkalmaztunk is a cicán. A rohamok a kezelést követő egy hét múlva jelentkeztek, pont mint korábban a nyakörv esetén. A rohamok görcsrohamok, kb. 30-40 másodpercig tartanak, legutóbbi kettő éjszaka volt. Vizelet és széklet ürítés nem történik, nyáladzás azonban igen. Utána pár percig zavart a cica, de ettől függetlenül, miután megnyugodott, mindig nagyon bújós lesz.

Arohamok előtti percekben kiváltó okot nem tudnék meghatározni. Tisztában vagyok vele, hogy mindezt elolvasva nem lehet diagnózist felállítani, illetve nem pótolja egy állatorvos személyes felkeresését, amely természetesen meg is fog történni. Eddig azonban a személyes vizsgálatok során sem tudtak számomra egyértelmű választ adni a felmerült problémára.

A kérdésem a leírtakkal kapcsolatban annyi lenne, hogy elképzelhetőnek tartja-e Ön, hogy az újabb rohamok a bolhaírtó szerre való allergia tünetei, illetve ha igen, milyen alternatívát tudna számomra javasolni, valamint találkozott-e már hasonlóval praxisa során.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Németh Angéla

Válasz

Az elmondottakból sajnos nem lehet egyértelmű magyarázatot adni macskája tüneteire. A tapasztalt roham több dologra is utalhat, amelyek közül az epilepsziát sem lehet kizárni. Ha évente csak 3-4 ilyen alkalom volt, akkor azzal meg lehet tanulni együtt élni. Azonban egy részletes laborvizsgálat, neurológiai vizsgálat és EEG választ adhat a kérdésekre.

A rohamokról vezessenek naplót: mikor jelentkeztek (dátum, napszak), meddig tartottak, milyen jellegűek voltak, volt-e valamilyen előzményük, ismert-e valamilyen kiváltó tünet, stb.

Ha nőstény macskájuk van (nem írta, hogy milyen nemű), ajánlott az ivartalanítása, mert a tüzelés alatt gyakrabban jelentkezhetnek rohamok.
Őket ajánljuk: Epilepsziás Kutyákért Alapítvány (cicákkal is foglalkoznak)
http://www.haziallat.hu/szaknevsor/allatorvosok/epika/254/

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »