Macskák

Macskánk erőlködve pisil

kategória Macskák
Kérdező l.orsi

Kérdés

Üdvözlöm!

Van egy 3 éves, ivartalanított nőstény házimacskánk. Pár napja figyelmesek lettünk rá, hogy amikor az alomba guggol vizelni, erősen nyomja. Emiatt sokszor a falat is lepisili... Az alom rendszeresen ellenőrizve,tisztítva van, véres vizeletet,vagy rendellenességet nem tapasztaltam. Eddig ezt nem csinálta. Nem tudom, hogy ez az erőlködve pisilés valami rossz szokás lehet nála, vagy esetleg lehet neki valami más húgyuti problémája? Miért csinálhatja ezt? Etetése: alutasakos macskatáp, illetve száraztáp. Emellett kap hugyuti védelemre kifejlesztett tápot is.

Köszönöm mihamarabbi válaszát!

Válasz

Kedves gazdi!

előfordulhat, hogy húgyhólyag-gyulladása van a cicának, el kellene vinni állatorvoshoz.


HÚGYHÓLYAG-GYULLADÁS (UROCYSTITIS)
Húgyhólyaggyulladás számos okból kialakulhat. Leggyakrabban húgyúti kórokozók, leginkább baktériumok okozzák. Gyakori a sűrű vizeletben kicsapódó kristályokból kialakuló hólyaghomok vagy hólyagkő okozta húgyhólyag nyálkahártyasérülésből fakadó gyulladás is, ami egyébként hólyagfertőzés mellett is lehet. Húgyhólyaggyulladás kialakulhat vizeletpangás (pl. gerincvelői beidegzés zavarában) illetve vizeletürítési probléma, inkontinencia esetén is. Esetenként más betegséghez társulva is találkozhatunk húgyhólyaggyulladással, sokszor mellékleletként is, vagyis másodlagos betegségként, amikor az alapbetegséget kell elsődlegesen kezelnünk. Jó példa a másodlagos húgyhólyaggyulladásra a cukorbetegség, amikor a hólyagban lévő cukor jó táptalaja lehet a húgyúti kórokozóknak, vagy immungyengítő betegségek, pl. Cushing-kórban, ahol az általános védekezési mechanizmusok meggyengülésével szaporodhatnak el a kórokozók.

Tünetek:
Gyakori vagy többszöri vizeletürítés, vizeletürítési szokások megváltozása, mint mellépisilés az alomnak, bepisilés a lakásban, szúrósszagú, esetleg véres vizelet, fájdalmas vizeletürítés, genitaliák nyalogatása és kipirosodása.

Kórhatározás:
Az alapos fizikális vizsgálat mellett vizelet-vizsgálatra és hasi ultrahang vizsgálatra, valamint hólyagkő gyanú esetén röntgenvizsgálatra lehet szükség.

Kezelés:
Pontos diagnózis után bakteriális eredetű húgyhólyag-gyulladás esetén célzott antibiotikum terápiával, vizeletkristályok esetében speciális diétával, hólyagkő esetén diétával és sokszor műtéti beavatkozással lehet segíteni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »