Macskák

5 hónapos cicámnak hányszor adjak ennivalót és mikor?

kategória Macskák
Kérdező fancsu

Kérdés

van egy 5 hónapos cicám és hányszór adjak neki ennivalót és mikor?

Válasz

Kedves Gazdi!

Az 5 hónapos cica egy nap még 2-3-szor eszik, kisebb adagokban. Lassan ivarzani is fog, lehet majd ivartalanítani és az oltásokat is meg kell kapnia.

Az egészséges macskáknak az életkoruknak és az életmódjuknak megfelelő eledelt kell adni, mégpedig a lehető legjobb minőségben. Ez sokszor olcsóbb, mint a közepes minőség és hozzásegíti a macskát a hosszabb és egészségesebb élethez. Emellett a macska etetésének fontos szabályai még:

a rendszeresség, vagyis az, hogy lehetőleg a napnak mindig ugyanabban a szakaszában etessék,

a következetesség is, vagyis hogy a tulajdonos ne hagyja a választást egyedül a macskára, ugyanis ha a kénye-kedve szerint ehet, akkor elhízik vagy válogatós, étvágytalan lesz, valamint

a fokozatosság is, vagyis ha váltogatják a különböző tápokat, akkor az átmenet mindig fokozatos legyen. Legalább egy hétig keverve adja a régi és az új eledelt.

A macskák különböznek tőlünk abban, hogy inkább az egyféle étrendhez vonzódnak. Ezért is jobb, ha egy jó minőségű, komplett eledelhez szoknak, ami hosszú távon sem okoz egészségkárosodást. Ugyanez nem mondható el a házi kosztról, amivel nem lehet minden szempontból kiegyensúlyozott táplálást biztosítani. A száraz és a konzervtápok etetése egyaránt elfogadható. Mindegyiknek van előnye, de hátránya is. A száraz tápok sokkal olcsóbbak (akár 10-20-szor is többe kerülhetnek a konzervek!), ezért minden macskatartónak azt ajánljuk, hogy inkább valamelyik prémium minőségű száraz táppal etesse a macskáját, mint a szupermarketekben kapható divatos, de valójában gyenge minőségű és drága konzervekkel. A száraz tápok további előnye, hogy elől lehet hagyni őket, így macskák az igényük szerint fogyaszthatnak belőlük. A legtöbb macska ugyanis, ha teheti, sokszor és egyszerre keveset eszik. Hátrányuk, hogy a gyenge minőségű száraz tápok alsó húgyúti betegségekre hajlamosíthatnak, de a prémium minőségűek esetében ettől egyáltalán nem kell tartania. A konzerv tápok is megfelelőek, de jóval drágábbak és inkább hajlamosítanak elhízásra, cukorbetegségre és fogkövességre.

Az alábbi cikkek segítenek:

http://www.haziallat.hu/macska/taplalkozas/kiscica-etetese/3279/

Ajánlott oltási program macskáknak


Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »