Macskák

Macskám farkát odacsukta az ajtó. Mivel kenjük be?

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező erika456
Szakember Fekete Balázs dr.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Abban kérném a segítségét, hogy a mai napon a cicám farkát odacsukta az ajtó. A szőrt letépte és megtépte a tört is rajta. Vérzik neki, tisztogatja, de nem enged ma közelébe senkit. Sajnos állatorvoshoz sehogy sem tudom elvinni. Mit tudok neki itthon tenni? Közözzem be neki? Gyógyszert kellene kapnia? Kérem segítsen, nagyon meg vagyok ilyedve! Köszönettel Tóth Erika

Válasz

Mégiscsak el kellene vinni állatorvoshoz.

Egy népi gyógymód, dr. Keleti Zoltán ajánlásával:

A nagy bőrhiányos területeket kristálycukorral szórják be, rendszeres kötözés mellett. Ha csak bőrhiány alakult ki, és nincs a farok eltörve, lehet, hogy segít. Törés esetén szinte biztos, hogy a farok elhal és leesik, de ez a jobbik változat, ugyanis súlyos gerincvelő gyulladás és következményes bénulás is kialakulhat.

Vagyis jogos a kolléga megállapítása, hogy irány az állatorvos! De ha még sem, akkor az alábbiak megfontolandók:

Irányelvek a kristálycukor alkalmazásában


1. Sebtisztogatás

Autóbaleset után, amikor a végtagokról a bőr lehorzsolódott és igen erősen szennyezett, akkor csak bőséges mennyiségű csapvízzel mossuk meg a végtagot és nem távolítjuk el műtétileg az elhalt, vagy elroncsolódott szöveteket. A cukor fogja ezt elvégezni. Nem autóbaleset, vagy kevéssé szennyezett sebek esetén a hagyományos sebtisztogatást és öblítést végezzük el (sterile fiziológiás oldattal, ha van), a nagyobb, elroncsolódott szöveteket műtétileg eltávolítjuk, mielőtt a cukrot a seben és a sebben alkalmaznánk.

 

2. A kristálycukor alkalmazása

A kristálycukrot olyan bőséges mennyiségben kell alkalmazni (a sebre és a sebbe önteni), hogy a seb teljes üregét kitöltse és legalább 1cm vastagságban legyen a seb felületén is. Azért kell nagy mennyiségű cukrot alkalmazni, mert a cukor által létrehozott magas vízelszívó hatás csak így tartható fenn és a baktericid hatás csak így érhető el.

3. A kötés felhelyezése

Lehetőleg steril gézzel vagy bármilyen steril, nagy felszívó hatással rendelkező kötöző anyaggal fedjük le a sebet, ez lesz az első réteg. Ez legyen egy olyan vastag réteg, hogy a sebből szivárgó cukros váladékot képes legyen felszívni.

4. Kötéscsere és annak gyakorisága

Az első napon a kötést kétszer kell cserélni, kivéve a végtagokon, ahol naponta egyszer is elég cserélni. A második naptól fogva naponta csak egyszer kell cserélni a kötést. Ha a kötéscsere alkalmával nem feloldódott cukor van, akkor a kötéscsere gyakorisága csökkenthető. Minden kötéscsere alkalmával a sebet nem steril fiziológiás oldattal, hanem testhőmérsékletű, egyszerű csapvízzel öblítsük ki, lapogassuk a sebet szárazra és aztán ismét öntsük tele a sebet és a seb felületét kristálycukorral, legalább 1 cm vastagságban.


Kevéssé fertőzött sebek 2-4 nap alatt válnak “tisztává”, erősen fertőzött sebek 5-7 napi cukor kezelés után tisztulnak ki, amikor egészséges, egészen finom granulációs szövet képződik a seb felületén. Fájdalomcsillapítás általában csak az első 1-2 nap alkalmával szükséges, de a legtöbb esetben a cukor fájdalomcsillapító hatása miatt ez sem szükséges. Amikor elroncsolódott szövetekről van szó, akkor kb.2 nap után megkezdődik az egészséges és az elhalt szövetek elhatárolódása. Ekkor az így beazonosított elhalt szövetek szikével vagy ollóval eltávolíthatóak, a legtöbbször mindenféle érzéstelenítés nélkül. A cukorterápia hossza a seb nagyságától függ.

 

Forrás: www.airportanimalemergicenter.com

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »