Macskák

Kutyám és macskám mellé érkezett egy harmadik cica, aki mindentől fél....

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Alea

Kérdés

A macskámmal kapcsolatosan írok Önöknek. A cica a 3. állat a háztartásban, egy kutya és egy másik macska mellett. A két állat és köztem lévő harmóniát megtörte a harmadik macska (maine coon) megjelenése. Míg az első két állat tökéletes összhangban van velem és a környezettel, az új cicával problémáim vannak. A cica 6 hónaposan került hozzám. Nagyon félős, minden zajra megijed. A másik két állattal már megbarátkozott, otthonosan mozog a lakásban, ismeri a szabályokat, többnyire be is tartja.

Azonban szinte alig lehet megsimogatni, a hasához hozzá sem lehet érni, nem észlelem azon bizalom jelét, hogy hagyja, bármit tegyek vele, hiszen úgysem bántom, ellentétben a másik két állattal. Ha nem tetszik neki, hogy simogatni akarom, rám fúj, amit én nem tartok normálisnak, azt gondolom, hogy nem megengedett rám „támadnia”.

A macska teljesen megfelelne nekem, ha egy kicsit tudnám jobban szocializálni, nem lenne ennyire félős, és legalább bennem megbízna. Abban kérném segítségüket, hogyan tudnám ezt elérni. Ha nem sikerül a macska „gazdájává válnom”, akkor kénytelen leszek túladni rajta, mert túl sokba kerül ahhoz, hogy csak nézzem és etessem. Egyelőre megoldást keresek, hogyan tudnám megváltoztatni a viselkedését. Valószínűleg így 6 hónaposan került először kézközelbe, talán ezért is nem bízik az emberben. Talán bántották is. Nem lennék rest foglalkozni vele, ha tudnám mit kellene csinálnom. (a másik cica 4 hónaposan került hozzám, az új macsek 1 hónapja van nálam).

A szóban forgó macskát ki is szoktam engedni. Ha reggel ki akar menni, és nem jön vissza, egész nap kint van, és este az ajtónál vár, mikor hazaérek, hallgat a nevére is. Tudom, hogy minden állat más, és különböző a természetük, de azért ezt túlzásnak találom. Nem gondolom, hogy megoldhatatlan a helyzet, ezért is fordulok Önökhöz tanácsért.

Válasz

Amíg a félelme nem csökken, más területeken sem lehet eredményt elérni. Félelem elleni Bach-virág szert a http://www.4tappancs.hu WEB-BOLTban talál. Második lépésben lehet a szocializáció különböző fokozataiban előre lépni. Barátságos, bújós, bátor macska soha nem válik belőle, tehát az elvárásokat is egy kicsit módosítani kell az állat irányába.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »