Macskák

17 hetes macskától elkaphatjuk-e a férget?

kategória Macskák
Kérdező wanderingstar

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

Van egy 17 hetes kiscicánk, aki szobamacska, 1-2 alkalommal volt csak udvaron, de kertes háztól hoztuk el kb. 8 hetes korában. Tegnap este váratlanul hányni kezdett, és hasmenése is volt, 4-5 alkalommal hányt az este folyamán, azóta egyszer sem, de a széklete még most sem szilárd. A hányás után nem adtunk neki enni, csak ma délután. A székletében találtunk néhány kb. 5-6 cm-es férget, én azt gondolom, orsóféreg, de csatoltam róla egy képet. A hangulata egyébként kifejezetten jó, egyáltalán nem letört. Oltást és féreghajtót még nem kapott. Az volna a kérdésem, hogy milyen féreghajtót volna érdemes vennünk, és ezt hogyan, mikor alkalmazzuk? Mi elkaphatjuk-e ezt tőle, semmilyen tünetünk nincsen, és semmi furcsát nem vettünk észre magunkon. Milyen óvintézkedéseket tegyünk? Előre is nagyon köszönjük a választ!

Válasz

Kedves Gazdi!

Igen, normál orsóférge van a cicának, és igen, elkaphatják. Ezzel kellett volna kezdeni, amikor magukhoz vették a cicát: oltás, féreghajtás. Irány az állatorvos, ad neki oltást és férgehajtót is.

Macska bélféreg-kisokos:

Az orsóféreg kölyökmacskák a leggyakoribb bélférge, ami ráadásul az embert is megfertőzheti. A kiscicák az anyatejjel veszik fel a parazita lárváit, ami aztán vándorol a szervezetükben. A kifejlett férgek a macska vékonybelében laknak, ahol mikroszkopikus méretű petéket raknak a bélsárba, amelyek a külvilágra kerülve 2 hétig érnek, majd évekig fertőzőképesek maradhatnak. Ezért az első féreghajtást úgy kell ütemezni, hogy az lehetőleg megelőzze a cicákban az első kifejlett férgek megjelenését és a peteürítést. A macskák, szemben a kutyákkal, nem fertőződnek meg az anyaméhen belül, ezért az orsóférgek kifejlődése valamivel tovább, legalább 3 hétig tart az újszülöttekben. Ezért a cicákat 3 hetes életkorban ajánlott először féregteleníteni valamely a kifejlett fonalférgek ellen hatékony szerrel. Ezt követően 2-3 hetente kell újra kezelni őket legalább 3 hónapos korig, vagyis addig, amíg a lárvavándorlás tart a szervezetükben és ezért újabb fertőzés nélkül is kifejlett férgek jelenhetnek meg a vékonybelükben.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »