Macskák

Macska fogkő, fogínygyulladás

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező Nico.Cat

Kérdés

Elvittem a cicámat kétszer két különböző állatorvoshoz a fogazata miatt, de mindkét esetben semmitmondó választ kaptam. A macska foga sárgás, a lehellete erőteljesen bűzös, annak ellenére, hogya csak két éves és mosom a fogát speciális macskák számára kifejlesztett fogkrémmel. Eszik, iszik rendesen és nagyon elveven is. Mentett cicáról van szó, de minden oltás megkapott és ivartalanítva is van és kizárólag lakásban tartom.

Kap tápot, időközönként nyers húst, alutasakos eledelt és ajánlották, hogy főtt csirkenyakcsontot hússal együtt szétzúzva adjunk neki, ezáltal a fogazata is erősödik stb. De a főtt húst, rizzsel, zöldséggel is szerepel hetente a menüjében. Vigyem el egy harmadik orvoshoz? Azt olvastam, hogy ha bűzös a lehellete és sárgás-barna a foga, akkor lehetséges, hogy fogkő. De az nem csak idősebb macskáknál alakulhat ki? Mennyire lehet súlyos következménye ezeknek a tüneteknek?

Előre is nagyon hálás vagyok a tancsákokért!

Üdv. NC

Válasz

Látatlanban nem tudom, hogy fogköves-e a cica, de ha két orvos látta, valószínűleg nem az. Lehet, hogy még kezdődő stádiuma látható, a plakk felrakódás. Előfordul, hogy kellemetlen szagot okozó baktériumok szaporodnak el a szájüregben. Erre van jó gyógyszer,de nem hiszem, hogy leírhatom a reklámozás szabályai miatt. Állatorvosa tudni fogja mit kér. Cica szájüregi megbetegedésére való antibiotikumot keressen ( spiramycin+metronidazol a hatóanyaga)

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »