Macskák

14 éves perzsa macskám sokat hány

kategória Macskák
Jelleg Öregedés
Kérdező Amanda86

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

14 éves perzsa cicám napok óta hány. Szinte csak konzervet és száraz tápot eszik. Korábban is előfordult időnként, mikor megunta az egyes konzerveket, vagy a szőrgolyók miatt. Viszont ennyire sokáig még nem volt ilyen baja. Csináljam azt amit eddig is ilyen esetekben: sok víz, pihenés és könnyű ételek? Esetleg próbáljam átszoktatni más ételekre? Vagy kezdjek el félni, hogy öreg kis szervezete kezdi feladni a harcot?

Válaszát előre is nagyon köszönöm. Amanda

Válasz

Kedves Amanda!

A hányás, levertség sokféle betegség tünete lehet. A hányadék színe, amennyiben nem tartalmaz alakos elemeket (pl. takarmányt), vagy vért, rendszerint sárgás színű. Ez a szín a gyomorsav (sósavas pepszin) normális színe. A zöldes árnyalat gyakran az emésztési rendellenességben szenvedő macska "legeléséből" (fű, gyomok rágcsálása) adódik. Gyakran említik, hogy a hányadék habos. Nos, ez sem valami különleges jel, csupán arról van szó, hogy az öklendezés során a váladék felhabosodik. Hasnyálmirigy gyulladás esetén is lehetnek ilyen tünetek, de ez a betegség - szerencsére - viszonylag ritka. Egyéb emésztőszervi megbetegedésektől a legegyszerűbben vérvizsgálattal lehet elkülöníteni.

Míg az emésztőszervi megbetegedések (mint pl. gyomor- bélgyulladás) viszonylag rövid idő alatt gyógyulhatnak, a hasnyálmirigy gyulladás hosszadalmas, "macerás" betegség, nemegyszer végzetes kimenetelű is lehet minden beavatkozás ellenére.

Nemegyszer intenzív (kórházi) kezelést igényel, mert a "nulldiétás" állatot mesterségesen kell táplálni (infúziókkal). Gyakori eset, hogy azonosnak látszó tünetek mellett egyszer gyorsan, máskor lassabban, vagy egyáltalán nem gyógyul az állat. Ennek az az oka, hogy azonos tünetek hátterében is sokféle betegség lehet.

Hogy miről is van szó, ennek kiderítése az állatorvos feladata. Az ismétlődő hányás az állat kiszáradásához vezethet, ezért igen fontos a folyamatos, rendszeres állatorvosi vizsgálat és kezelés (gyakran szükség van - egyéb gyógyszerek mellett - infúziókra is). Ezért ha nem javul az állat állapota, vigyék  állatorvoshoz.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »