Macskák

Miért harap a macska?

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Malacica83

Kérdés

Tisztelt Dr Háziállat!

egy hónapja került hozzánk egy másfél éves Szfinx cica, sajnos nem sokat tudunk az előéletéről. Rendkívül kedves, engem tekint gazdájának és folyamatosan bújik, ahogy a fajtájára is jellemző: szinte már tolakodóan :) mégis, amikor simogatom, egy idő után megharap. tudom hogy nem azért, mert ideges, hanem mintha bepörögne, már majdnem rám mászik, annyira bújik és egyszer csak belém harap. Olvastam olyan véleményeket,hogy ilyenkor a macskának elege van a simogatásból és észre kellene venni a jeleket,hogy abba kéne hagyni,de itt erről nem gondolom hogy szó lenne,mert gyakorlatilag két perc múlva képes belém harapni és ő jön oda dörgölőzni,nem én megyek simogatni. ez egyszerűen egy rossz szokása lenne,amit hozott az előző helyről? hogyan lehetne leszokatni anélkül,hogy rákoppintok a fenekére vagy az orrára? nagyon köszönöm

Válasz

Kedves gazdi!

Ha ez megnyugtat, nem te vagy az egyetlen, akit macskája ilyen módon büntet. Angolul van is erre egy kifejezés, a macskatulajdonosok ezt a jelenséget “Love biting”-nak nevezték el, amit leginkább szeretet harapásnak lehetne lefordítani. A macska viselkedéskutatók is foglalkoznak ezzel a kevéssé ismert témával, ők már hivatalosabban szeretgetés által kiváltott agressziónak nevezik ezt a kérdést.

Egy barátságos macska jellemzően küzd az ember figyelméért, és ez a viselkedési forma csak olyankor jön elő, amikor úgy érzi, hogy a szeretet átlépett egy határt, túl sok volt a cirógatás. A gazdik elmondása szerint, ilyenkor mintha gombnyomásra változnának át szeretetre méltó kiscicából rémisztő vadállattá.

Kutatók igyekeztek utána járni, hogy mi állhat a hátterében ennek a zavarba ejtő, egyedülállóan macskákra jellemző viselkedési formának. A következő lehetséges magyarázatokat találták:

  1. Előfordulhat, hogy a megnyilvánulása az úgynevezett állapot által kiváltott agressziónak, amely szerint ilyenkor kiszolgáltatva érzik magukat, ezáltal pedig igyekeznek kontrollban tartani a helyzetet.
  2. Lehetséges, hogy neurológiai szempontból negatív élménnyel társul a hosszan tartó simogatást.
  3. Talán ezek a macskák különösen kifinomultan képesek tudatni az emberrel nemtetszésüket, így a bekövetkezett változás a viselkedésükben hirtelenebbnek tűnik, mint amilyen valójában.

Bármi is legyen a kiváltó ok, a jó hír, hogy ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy kedvencünk nem tud érdemben kommunikálni velünk. Könnyen kitapasztalhatjuk, hogy melyek azok az igen finom figyelmeztető jelei macskánk nemtetszésének, amelyeket ha időben felfedezünk, elkerülhetjük macskánk hirtelen harapását.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »