Macskák

Macska hasnyálmirigy gyulladás

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező sancow

Kérdés

Tisztelt Doktor!

Egy 9 éves ivartalanított kandúr macskám van. Két hete semmi baja(látszólag) nem volt. A múlt hétvégén észleltem, hogy olyan zavart, meginog, kevesebbet eszik, kevesebbet mozog, lefogyott, viszont a hasa nő. A héten egyre rosszabbodott az állapota, nem evett(a zselés macskaeledelből evett nagyon keveset), nem ivott, alig volt széklete, egyre csak nőtt a hasa és fogyott. Elvittem egy helyi állatorvoshoz aki hasnyálmirigy gyulladást diagnosztizált. Elvégzett egy tesztet ami negatív eredményt mutatott. Továbbküldött egy másik állatorvoshoz ultrahangra. Az ultrahangon kimutatták, hogy minden szerve ép, viszont a macska hasnyálmirigy lesz a probléma. Vettek mintát a hasából, amikor is egy nagyon sűrű, gennyes folyadékot szívtak le amit valamilyen másik folyadékba cseppentett és fehérje csapódott ki(amint az mondták nekem).

Kiderült, hogy mégis csak hasnyálmirigy gyulladásban szenved a macskám, gyógyíthatatlan. Kapott egy steroidos injekciót, amitől jobban kellene, hogy legyen, ennie, stb. 2 nap eltelt a macskám kicsit jobban van,enni nem eszik. Az a kérdésem, hogy ilyenkor még mit lehet még tenni? Van-e valami lehetséges gyógymód? Mit érdemes neki enni adni, stb.?

Az injekcióval(injekciókkal) meddig lehet javítani az állapotán? Egyáltalán reménykedhetek-e, hogy felépül e még a macskám? Amennyiben gyógyíthatatlan,(szerintem ez egy fontos kérdés), akkor vagyok-e jobb gazdi ha hagyom szenvedni, vagy altassák el(reménykedem ez elkerülhető)? Köszönöm a válaszát!

Tisztelettel: Berettyán Sándor (Tomi macska)

Válasz

A leírtak alapján fertőző hashártyagyulladás/FIP/ betegsége van a cicának és nem hasnyálmirigy gyulladás.Sajnos gyógyíthatatlan és szerintem nem kellene szenvedni hagyni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »