Macskák

Van egy 8-9 hónapos kiscicám. Hány kilósnak kell lenni-e? És már vihető ivartalanítani?

kategória Macskák
Kérdező Kriszti2

Kérdés

Jó napot!

Olyan kérdésem lenne, hogy van egy 8-9 hónapos kiscicám. Hány kilósnak kell lenni-e? És már vihető ivartalanítani?

Válasz

Az ideális súly eléggé fajtára, korra és nemre vonatkozóan mondható csak meg. De könnyen meg lehet állapítaini az alábbi módszerrel, hogy rendben van-a cicánk súlya:

A macska bordáinak és gerincének nem szabad szemmel láthatónak lenni, viszont könnyen ki lehet tapintani. Ha oldalról vagy felülről nézünk a macskára, derékvonala szemet szúró, és nem szabad, hogy a hasa megereszkedjen. Ha a has kinyúlik, és ahhoz, hogy a bordákat kitapogassuk, be kell nyomni az ujjainkat, sürgető lépéseket kell tenni!

A növekedési időszak végén, 8-12 hónapos kora között a legtöbb cica eléri ideális testsúlyát. Ez a súly élete végéig viszonyítási alapként funkcionál: a macska életmódjától függetlenül ezt a súlyt kell fenntartani.

 

ivartalanítás:

Nem könnyű megmondani azt, hogy mikor a legoptimálisabb a kedvencállatokat ivartalanítani. Tudjuk, hogy mind kutyánál, mind pedig macskánál a nőivarú állatok körében gyakoriak a tejmirigy daganatos megbetegedései. Tudjuk azt is, hogy ha egy kutyát az első tüzelése előtt ivartalanítanak, akkor a nem ivartalanítottakhoz képest 0,5%-a csökken a tejmirigy daganat valószínűsége, ami gyakorlatilag megegyezik a kanoknál tapasztalt előfordulási valószínűséggel. Az első két tüzelés között ivartalanítottaknál 7%, a második és harmadik között operáltaknál 26% lesz az esély erre a betegségre, a 2,5 éves kor után ivartalanított állatok esetében pedig gyakorlatilag a nem ivartalanítottakéval megegyező gyakorisággal számíthatunk rá. Macskánál egyszerűbb a helyzet, a 6 hónapos kor előtt ivartalanítottak esetében 9%-ra csökken a macskánál egyébként szinte mindig rosszindulatú tejmirigy daganat valószínűsége és az első tüzelés után elvégzett ivartalanítás gyakorlatilag már nem jár előfordulást csökkentő, vagyis megelőző hatással. Az ivartalanítást ezért ajánlatos az ivarérés előtt elvégeztetni, de az ivarérésről (az első tüzelésről) meg azt érdemes tudni, hogy nagyon változó időpontban, de 3 hónapos kortól bármikor bekövetkezhet. Ezért tanácsos más kapaszkodókat is segítségül venni. A kutyák inkontinenciája gyakoribb szövődmény a későn ivartalanított állatoknál és akkor a legritkább, amikor a műtétet az ivarérés előtt végzik el. Az ma is vitatott, hogy gyakoribb-e a 3 hónapos kor alatt ivartalanított szukák esetében. Az ivartalanítás leggyakoribb szövődménye nem ez, hanem mindkét állatfajnál az elhízás, amire az ivartalanított állatok esetében kétszer nagyobb az esély, mint a nem ivartalanítottaknál. Macska esetében ebben a vonatkozásban teljesen irreleváns az ivartalanítási életkor, vagyis bármely életkorban ivartalanítva egyformán hajlamosak az elhízásra, de kutyák között a korán ivartalanított állatok esetében a legritkább az elhízás! Az optimális időpont vonatkozásában az elmondottak mellett talán az altatás kockázata az egyik legpontosabban mért és leginkább használható támpont. Pontosan tudjuk azt, hogy

a macskáknál 12 hetes életkorban,

a kutyáknál pedig 16 hetes életkorban

jár a legkisebb kockázattal a műtéti altatás. Mivel mindkét állatfaj ivarérése általában ennél később következik be és kutyánál az elhízás kockázata is ilyenkor a legkisebb, ezért mi leginkább ezt az életkort ajánljuk az állattartók figyelmébe, mint az ivartalanítás legoptimálisabb időpontját!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »