Macskák

Mikor lehet a macskákat ivartalanítani?

kategória Macskák
Jelleg Szaporodás
Kérdező bambibambi

Kérdés

Kedves Dr.!

Lassan két hónapja fogadtunk örökbe két kis cicát! Úgy kaptuk őket, hogy lányok, de a minap feltűnt, hogy az egyikük fiú! Így felmerült, hogy minél előbb ivartalanítani kell őket, mert nem szeretnénk több kis cicát! A cicák most lesznek 4 hónaposak! A kérdés az volna, hogy milyen idős korban lehetne megkezdeni az ivartalanítást? Mindenképp egyszerre szeretnénk a kettőn elvégeztetni a beavatkozást, de hallottam, hogy a lányokat lehet korábban, a fiúkat később! De jobb lenne együtt, mert akkor együtt tudnának lábadozni, és nem bántanák egymást ez idő alatt! Ön szerint nem gond, ha egyszerre lesznek ivartalanítva, illetve milyen kortól érdemes, amikor még nincs alkalmuk az "összebújásra" ?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Zsombok Éva

Válasz

Már mindkettőt nyugodtan lehet ivartalanítani, akár egyszerre is.

A nőstények ivartalanítása

A nőstények gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Minél fiatalabb korban történik a műtét, annál kevésbé viseli meg az állatot és annál több lehetséges problémát előzhetünk meg vele. Szerintünk a legoptimálisabb időpont a 12 hetes életkor, vagyis ajánlott a műtétet egészen fiatal korban elvégeztetni, mert egyes macskák a szokásosnál korábban válnak ivaréretté. Ha a műtét ezt megelőzően történik, akkor 90%-al csökkenthető vele a tejmirigy-rák előfordulásának a valószínűsége! Ezért kivétel nélkül minden nem tenyésztés céljából tartott nőstény macska ivartalanítását ajánlott elvégeztetni az ivarérést megelőző időszakban.

A kandúrok ivartalanítása

Kandúrok ivartalanítása céljából műtétileg eltávolítjuk azok heréit. Az ilyen macska többé nem tenyészthető. A műtét csekély kockázattal és számtalan előnnyel jár. Segít megelőzni a kandúrokra jellemző kellemetlen magatartási formákat, mint a jelölést, ami a lakásban elviselhetetlen, de a szomszédok sem "díjazzák". Az ivartalanított kandúr kevésbé agresszív, kisebb területet véd és látogat, ami a balesetek és a verekedésből származó sérülések mellett a fertőzések (pl. FeLV, FIV, rühösség) kockázatát is csökkenti. A kandúr macskák gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Ha túl későn kerül a műtétre sor, akkor maradandó rossz szokások alakulhatnak ki (pl. jelölés), ezért az ivarérés előtt, vagyis leginkább 12 hetes életkorban .

Bővebben a témáról >>

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »