Macskák

Nőstény macska ivartalanítása ellés után

kategória Macskák
Jelleg Szaporodás
Kérdező Anett89

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!

17 hónapos macskánk öt hete ellett 4 gyönyörű kiscicát. 1. Az lenne a kérdésem, hogy a szoptatás ideje alatt újra vemhes lehet-e (mivel néha kijár a kertbe és a környékre) ?

2. A szoptatás befejezte után mikor kerülhet sor az ivartalanításra?

A kicsik 8-10hetesen kerülnének az új gazdikhoz.

Előre is köszönöm válaszát.

Üdvözlettel, Kiss Anett

Válasz

A macska ellés után, akár a szoptatás alatt is képes újratermékenyülni.

Ellés után 7-8 héttel lehet ivartalanítani, mire az emlők már kezdenek visszafejlődni és a kiscicák képesek szilárddal is táplálkozni.

Az elválasztási folyamat részeként a kiscicák kb. 3-4 hetes koruktól kezdve szilárd ételt is esznek. Ebben az időszakban már kaphatnak tasakos eledelt, illetve vízzel vagy tejpótlóval hígított szárazeledelt. A hígításhoz annyi folyadékot használjunk, hogy puha, de nem folyékony kását kapjunk. A gyomorbántalmak elkerülésére használjuk ugyanazt az eledelt, melyet az elválasztást követően fog kapni a kiscica. 6-8 hónapos korára a legtöbb a kölyökcicák már önállóan is képesek hígítatlan szilárd ételt enni.

Ősztől a következő tavaszig egy ún. nyugalmi szakasz következik, amikor gyakorlatilag nincs  hormonális működés.
A nőstény macskák ivartalanítása egy hasűri műtét, hasonlóan a kutyák ivartalanításához. A hasfalon egy kb 4-5 cm hosszú sebet ejtünk, ezen át távolítjuk el a petefészkeket, egyes esetben a méhet is.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »