Macskák

Hogyan kell levágni a macska körmét?

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező Morcika

Kérdés

Lakásban tartott cica körmét le lehet-e vágni?

Válasz

Sok kérdés érkezik szerkesztőségünkbe a macska körmének kurtításával kapcsolatban. Vágjam le én, vagy bízzam állatorvosra? Mennyit vághatunk le a körméből? Mit csináljunk, ha túl sokat vágtunk? Íme, a legfontosabb tudnivalók a karom és körömvágásról!

macska_koromvagas_pedikur

A karomélesítésre való hajlam elidegeníthetetlen része a macskalétnek, ezért mindenképp érdemes karomélesítő oszlopot beszereznünk, hogy megóvjuk bútorainkat, mindamellett, hogy a karomápolásban is segít, tekintve, hogy használatával ritkábban lesz szükség a körmök vágására. Ez a felszerelés különösen lakásban tartott macskáknál fontos, ők ugyanis nem élesíthetik karmaikat odakint a fákon, vagy kerítésléceken.

Az idősebb macskák gyakran szenvednek túlnőtt karmoktól. Ettől a kényelmetlenségtől rendszeres körömvágással megszabadíthatjuk őket. A túlnőtt köröm jele lehet az ízületi gyulladásnak is, s ha ez így van, akkor legyünk rendkívül tapintatosak körömvágáskor.

Hogyan vágjuk le a macska körmét?

• Nagyon fontos, hogy a körömvágásról szakszerű ismereteink legyenek, annak érdekében, hogy ne okozzunk az állatnak fájdalmat, vagy sebesülést. Kérjük meg az állatorvost, mutassa meg, hogyan kell a karmokat szakszerűen vágni.
• Már kicsi korában szoktassuk kedvencünket a körömvágás gondolatához. Utánozzuk a vágó mozdulatokat, miközben finom nyomás alá helyezzük a körmöket, majd jutalmazzuk az állatot.
• Amíg a kölyök körme lágy, vágás helyett reszelhetjük is, ez kevésbé okoz fájdalmat, bár nem biztos, hogy olyan jól tűri majd, mint a csipeszt.
• Hetente ellenőrizzük cicánk körmeit, illetve az úgynevezett „fűkörmöket” vagy fattyúkörmöket is. Ha nyugalmi állapotban is kilátszik a karom – normális esetben ilyenkor teljesen eltűnik –, akkor azt le kell vágni.
• Ha úgy tűnik, hogy a köröm benőtt a talppárnába, szóljunk azonnal az állatorvosnak, az ilyesmi ugyanis fájdalmas probléma, fájdalomcsillapítóra és antibiotikumra lehet szükség.
• A felnőtt macskához használjunk speciális macskaköröm vágó ollót.
• Mielőtt belekezdenénk a műveletbe, fogjuk a cica mancsát az ujjaink közé, és finoman nyomjuk meg, hogy előbújjanak a karmok. A körömnek csak az átlátszó végét vágjuk, hogy elkerüljük a karom tövében futó eret és az így okozható vérzést.
• Legyen a kezünk ügyében ezüst-nitrát pálcika (állatorvosnál kapható) és vatta, ha véletlenül megsértenénk az érzékeny részt. Ha vérezni kezd, ne essünk pánikba! Kezeljük ezüst-nitráttal, és szorítsuk oda kis időre a vattát. Ha továbbra sem akar elállni a vérzés, azonnal forduljunk állatorvoshoz.
• Az ezüst-nitrát csíp, ha szükségesnek látszik az alkalmazása, nem árt, ha valaki lefogja közben az állatot.
• Ha vérzést idéztünk elő, beszéljük meg az állatorvossal, hogyan kerülhető el a jövőben az ilyen komplikáció.
• A karmok ellenőrzésekor a talppárnákat is ellenőrizzük, nincs-e rajtuk sérülés, idegen test, stb. Az ujjak közét is ellenőrizzük, nem érzékenyek-e. Ha valami szokatlant tapasztalunk, keressük fel az állatorvost.

Cica karmok nékül? Macskakarom plasztika

 

 

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »