Macskák

Macska kiesett az első emeletről

kategória Macskák
Kérdező Niqs

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

Már láttam hasonló kérdéseket, de konkrétan ugyanezt, ami velünk történt, nem. Így "tollat ragadok". Ma, körülbelül 2 órája kiesett az első emeleti lakásunk ablakán a másfél éves kandúrom. Amikor lementem érte, látszólag semmi baja nem volt (az ijedtségen kívül). Nyáron két alkalommal fordult elő ez, de akkor tényleg semmi baja nem volt a macseknak. A kapun magától futott be, de a jobb mellső lábát nem igazán használta - gondolom ráeshetett, valamint a szája (körben, alul is) vérzett. Ez már kicsit aggaszt. Ahogy az is aggodalommal tölt el, hogy furcsán, zihálva veszi a levegőt (az egész macska levegővételből áll, korábban ilyet nem produkált). Percenként 30-34-szer vesz levegőt, ami elméletileg normális, de ezt a váltakozást, hogy hol zilál, hol pedig piheg nem igazán értem. Kissé magába zuhant, de ezt magától értetődőnek veszem, elvégre sokkot is kaphat(ott). Amióta fenn van, szomorkás, pihen, dorombolni próbált, de nem igazán lehet hallani. (Viszont azt, hogy néha "összeugrik" az állat, lehet érezni is, látni is.) :( Próbáltam telefonon elérni az ügyeletes állatkórházat, ami a Lehel utcában van, de nem veszik fel a telefont... bevinni pedig nem tudom most. Mit tanácsol, mit tegyek? Lehet, hogy belső vérzése van? Várom mihamarabbi válaszát,

Egy igencsak aggódó "anyuka"

Válasz

Kedves Gazdi!

Csak arra tudjuk bíztatni, hogy vigye el a cicáját állatorvoshoz, mert sajnos előfordulhat, hogy valamilyen komolyabb baja van.

Azokra az ablakokra, amelyeket rendszeresen kitárunk, feltétlenül tegyünk – vagy tetessünk – szúnyoghálót. Ez az ügyes szerkezet megvéd bennünket a vérszívóktól és a vadászösztön hajtotta macskát is a szobában tartja. Az erkélyre pedig szintén hálót kell felszerelnünk, nehogy egy galamb után vesse magát kedvencünk. Ma már elég sokféle úgynevezett gyermekvédő hálót lehet kapni, amelyik – ha elég sűrű a fonása – alkalmas arra is, hogy megvédje macskánkat, ne váljék belőle repülő cica. Az úgynevezett “rabic” kerítés, a sűrű fonású drótháló is alkalmas a védelemre, ha a gazda képes keretet barkácsolni ezeknek.
A közhiedelemmel ellentétben a “bukóra” állított ablak egyáltalán nem baleset-biztos. A nagyon kíváncsi cirmos bizony kierőltetheti, - préselheti magát a résen, és ez is komoly veszélyt jelenthet számára. Részben, mert kipotyoghat a nyíláson, részben, mert beszorulhat.

Meg kell tehát akadályoznunk, hogy macskánk a falakon kívül kerüljön. Belül viszont biztosítsuk neki a szeparált toalettet, ami mindig tiszta, az állandóan rendelkezésére álló friss vizet és persze a játék és mozgás folyamatos lehetőségét. A csukott ablak elé állított mászófák – melyek szintén igen változatos formában és fajtában kaphatóak – jó szórakozást nyújthatnak a kíváncsi négylábúaknak. Helyezzünk el a lakásban kaparófát is, ahol kedvencünk karmait élesítheti.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »