Macskák

Macska költözés

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező agnes4

Kérdés

Kedves Doktor!

Van egy 3 éves házimacskám. Pár napja új helyre költöztünk, a cicám eleinte egész jól viselte, de tegnap el kellett mennem dolgozni, ő itt maradt a lakótársamnal, aki számára idegen. Amikor hazajöttem, teljesen meg volt rémülve, még sosem láttam ilyennek, még tőlem is fél. A lakótársam állítása szerint ő nem ijeszthette meg, maximum azzal, hogy hangoskodott. Mit tegyek, hogy mihamarabb rendbe jöjjön a kiscicám, előjöjjön, és újra a régi legyen? Egyébként egy nagyon jókedélyű, barátságos cica.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel, M. Ágnes

Válasz

A macska felnőtt korára kialakít magának egy rendet, és erről nagyon nehezen mond le. Minden körülötte lévő tárgyat leltárba vesz és számon is tart. Érdemes megfigyelni mit tesz a macska, amikor egy új bútordarab vagy tárgy kerül a lakásba. Mereven nézi, majd egy idő múlva odamegy hozzá megszaglászni, körbejárni. A megszokott rend felborulása néhány macskát erőteljes izgalmi állapotba sodorhat. Költözéskor is hasonló történhet a cicával.

Az első napokban a macskát egy számára biztonságos helyiségben tartsuk, ha egyedül kell hagynunk egy időre. A lakás többi helyiségét csak oly időkben engedjük neki felderíteni, amikor magunk is vele lehetünk. Az alkalmazkodás időtartama a macskától függ. Vannak macskák, amelyek szó szerint néhány perc alatt beilleszkednek az új környezetbe, míg másoknak ehhez esetleg több hétre is szükségük van.

Az alom, az etetőtálka és a víz helyét lehetőség szerint úgy alakítsuk ki, hogy valamilyen formában hasonlítson a régi otthonunkra (semmiképpen ne ezekben az időkben szerezzünk be új tálakat, takarókat, játékokat a cicának, ezek maradjanak a megszokottak). Sok esetben előfordulhat, hogy a cica az első napokban nem hajlandó enni, inni, hiszen szokatlan neki az új otthon. Ilyen esetben mindenképpen vásároljunk állatpatikában olyan vitamin-készítményt( például a Calo-Pet), ami fedezi a napi vitamin és ásványi anyag szükségletét. Ne feledkezzünk meg a vízszükségletről sem, amennyiben nem iszik a cica, akkor nekünk kell speciális fecskendővel itatnunk naponta több alkalommal. Könnyen előfordulhat, hogy több hétbe is beletelik, míg kedvencünk megszokja az új környezetet. Amennyiben a megemlített dolgokra odafigyelünk, reménységgel bízhatunk abban, hogy a költözést zökkenőmentesen átvészeli kedvencünk.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »