Macskák

Macskám állandóan tele van kullanccsal..

kategória Macskák
Kérdező igazkati

Kérdés

Üdvözlöm!

Két macskám van. Kijárnak a kertbe. Az egyik állandóan tele van kullanccsal. Panzi nyakörvet raktam rá 2 hete, ami 38 napig elriasztaná a kullancsokat. Az első hét volt kullancsmentes, azóta naponta kiszedek belőle 5-6 kullancsot. Korábban próbálkoztam frontlineval is, az se ért semmit. A másik macskában elvétve találok kullancsot, talán évente 2-3 darabot.

Kérdésem: hogyan tudnám megvédeni a kullancsok kedvencét? Van erre oltás vagy valami fürdető? Mi okozhatja, hogy a másik cica nem kullancsos? Egy helyen vannak, egyformán esznek. Nem szeretik a vérét?

köszönettel: Igaz Katalin

Válasz

Sokan hiszik azt, hogy a kullancsellenes szerek valamiféle védőburkot képeznek az állat körül, amelybe a kullancsok már bele sem mennek. Pedig ez nem így van! A különféle szerek két nagy csoportba sorolhatók:

1. Az egyik az ún. kontaktméreg, ami csak akkor működik, ha a kullancs (és a bolha is) egy rövid ideig érintkezik a szerrel, összekeni magát vele, és így veszi fel a mérget. Így a kullancsnak (bolhának) egy kis ideig benne "kell" lennie a kutyában ahhoz, hogy elpusztuljon.

2. A másik gyógyszercsoportban a szer a vérrel kering a szervezetben. A mérget a vérszívó az első vérszívás alkalmával veszi fel, és ezután pusztul el. Ebből is az következik, hogy ebben az esetben is találhatunk az állatban élősködőt.
Olyan készítmény, ami erőteljes illattal elriasztaná a kullancsokat, nem nagyon van, bár egyes kullancsellenes nyakörveknek van ilyen hatása. Ezek azonban nem az olcsó kategóriából kerülnek ki. Ráadásul minden állatnál más és más módszer válik be: ami jó az egyikben, nem biztos, hogy működik a másikban. Ezt minden kedvencnél egyedileg kell kitapasztalni.

A kullancs a benne levő fertőzéseket mindig csak vérszívás közben tudja továbbadni. Ha még azelőtt elpusztul, akkor nem fertőz. Ráadásul az állatba belejutott kullancs szeret ide-oda mászkálni a bundában, keresi magának azt a helyet, ahol alkalmas számára a terület a vérszíváshoz. Így legtöbbször eltölt egy kis időt a bőrén, miközben - ha jó szert használunk - van idő összekennie magát a méreggel. Szóval egy szer hatékonyságát nem abból kell lemérni, hogy találunk-e a macskában kullancsokat, vagy sem!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »