Macskák

Beszakadt a kullancs feje

kategória Macskák
Kérdező wero89

Kérdés

Jó estét.

A cicám egy hétig elkóborolt, ma tért haza 3 kullanccsal. Egyből vittem is az állatorvoshoz, kiszedett 2-t, féregtelenítette, átnézte, minden rendben volt. Megfüdettem, mert amúgy szobacica, de nem fajtiszta. Nem rég vettem észre a 3. kullancsot, ami már nem élt, hugom kiszedte belőle, de a feje beleszakadt. Lehet valami baja a cicámnak?

Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Először is egy helyesbítés. Valójában nem a kullancs feje szakadt be, hanem a szívókája. Mivel a köznyelvben azonban a “beszakadt a kullancs feje” szóhasználat terjedt el, maradjunk inkább ennél.


Szóval, mit is kell tenni ha beszakadt a kullancs feje?

Valójában azon kívül, hogy figyelni kell a helyét, nem kell vele semmi különösebbet tenni. A beszakadt szívóka ugyanis néhány nap alatt kilökődik a testből. Akár egy szálka.

Elképzelhető, hogy egy kicsit begyullad, de nem kell megijedni ettől a szótól. Végső soron a pattanás is csak egy gyulladás.


A beszakadt fej (szívóka) nem fertőz. A kullancs terjesztette fertőző baktériumok ugyanis a kullancs gyomrában találhatóak, és nem a szívókában. Bár a kullancs nyálmirigyén is lehetnek baktériumok, ezek a legkevésbé veszélyesek. A beszakadt szívóka pedig önmagában már nem is képes nyálat termelni.

Egy szó, mint száz, ha beszakadt a kullancs feje, ne kezdjen operációba, ne rohanjon sebészhez, hogy ott órákat várjon feleslegesen. Figyelje a helyét, és meglátja 1-2 nap alatt kilökődik majd. Ha pirosodik vagy levert az állat, akkor viszont irány az állatorvos!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »