Macskák

Macskámat megharapta a kutyaánk

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező Retube

Kérdés

Tisztelt Doktor!

Mit tegyek? Egy hónapos kiscicámat megharapta kutyám a hasa környékén. Most a lakásban fekszik, enni nem tud, fecskendővel adunk neki tejet és ételkiegészítőt. Többször elkezd lihegni és fújtatni, gondolom akkor fáj valamije. Mivel szombat délután van nem tudjuk orvoshoz vinni.

Várom a válaszát: Réka

Válasz

Kedves Olvasónk!

Az állatklinikák hétvégén is nyitva vannak, a hasi sérülés igen súlyos, ilyenkor a legjobb azonnali állatorvosi segítséget kérni. A cicát ilyenkor meg kell röntgenezni, vagy ultrahanggal megvizsgálni hogy kiderüljön kialakult-e belső sérülés, és ha igen melyik szervben. Reméljük, azóta jobban van a cica.


Macska elsősegély
A baleset kiváltotta izgalom hatására vagy a fájdalom miatt még meg is haraphat minket saját cicánk vagy megkarmolhat, bármennyire is jólnevelt. A cica fejére és lábaira különös gonddal kell ügyelni, illetve figyelni. A nyakának bőrét fogja meg valaki, erősen megmarkolva. Törülközőbe is tekerhetjük, így a karmolás veszélye csökkenthető. ha jelentős vérzést észlelünk, a vérzéscsillapításnál leírtak szerint próbáljuk meg csillapítani a vérzést.
Vérzéscsillapítás: A balestek, sérülések gyakran vérzéssel járnak. A legjobb megoldás, ha a vérzést megpróbáljuk valamilyen erre alkalmas anyaggal tamponálni.Erre megfelelő lehet egy tiszta törülköző vagy más rongydarab, amivel odaszoríthatjuk a vérző felületre. Végtagok sérülése esetén készíthetünk nyomókötést nagyobb adag vattából és gézlapból. A kötést a vérző területre helyezzük, és közepesen szorosan rögzítjük.Nagyon lüktető, artériás vérzésnél próbálkozhatunk a vérzés feletti leszorítással, lekötéssel. Ne feletkezzünk meg a cica biztonságos rögzítéséről.Természetesen az elsősegély után vigyük orvoshoz!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »