Macskák

Macska mancsa görcsbe rándul..

kategória Macskák
Kérdező Mea60

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mi okozhatja azt a cicámnál, hogy egyik pillanatban még semmi baja nincsen. Viszont eltelik egy kis idő, és olyan mintha görcsbe rándulna az első mancsa?? olyankor lemerevedik és csak sír, és nem tudom, hogyan segíthetnék neki.

Tisztelettel: Mea 60

Válasz

Kedves Mea,

Az epilepsziás rohamoknak igen sokféle típusuk van, így a nyálzás, szájhabzás nem feltétlen velejárója egy rohamnak. Elofordul, hogy csak egyetlen izomcsoport, vagy egy testfél görcse jelentkezik. Konzultáljanak kezeloorvosukkal, illetve a rohamokról vezessenek naplót: mikor jelentkeztek (dátum, napszak), meddig tartottak, milyen jelleguek voltak, volt-e valamilyen elozményük, ismert-e valamilyen kiváltó tünet, stb.

Ha a rohamok "csak" évente egyszer jelentkeznek, érdemesebb oket tolerálni. Gyakori rohamoknál már szükség van tabletta állandó szedésére, amelyet állatorvosuk írhat fel, vizsgálat után. Ezen kívül javasolt vérvizsgálatot is végeztetni, annak megállapítására, nincs-e valamilyen szervi probléma a görcsök hátterében. Ha nőstény macskájuk van (nem írta, hogy milyen nemű), ajánlott az ivartalanítása, mert a tüzelés alatt gyakrabban jelentkezhetnek rohamok.

Őket ajánljuk:
Epilepsziás Kutyákért Alapítvány (Macskákkal is foglalkoznak)
http://www.haziallat.hu/szaknevsor/allatorvosok/epika/254/

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »