Macskák

Macska lakásban fog elleni, mit készítsünk neki?

kategória Macskák
Jelleg Szaporodás
Kérdező rencs

Kérdés

Üdv!

Macskám terhes lett és lassan szülni fog lakásban lakunk és azt szeretném tudni hogy ilyen esetben hova,hogyan rendezembe szülőhelyét menyire legyen csöndes, stb...

Válasz

Az elléshez elég egy doboz, tiszta ruhával kivélelve (amit természetesen majd cserélünk).

Az ellés a legtöbb esetben problémamentesen zajlik, de azért nem árt, ha felügyeljük, főleg az első ellés során, később pedig legalább az első kiscica születéséig. Az ellés időtartama változó. Általában 1-2 óra alatt lezajlik, de a nagyobb termetű, nagyobb fejű fajtáknál, mint pl. a perzsa, tovább eltarthat, és akár 1 óra pihenésre is szükség lehet egy-egy kiscica születése között. Ha az ellés nem zajlik le néhány óra alatt, vagy a többi kölyök születéséig akár 24 óra is eltelik, akkor forduljunk állatorvoshoz.


Leggyakrabban fejjel előre születnek a kiscicák, de az is normális, ha farral, persze ez jóval ritkábban fordul elő. A kiscicák egy burokban jönnek a világra, ami a méhlepény része. A méhlepény az összes kölyök megszületése után távozik. Néha ez csak 24-48 óra múlva történik meg. Az is teljesen normális, ha ezt az anyamacska megeszi. Problémamentes ellés esetén csupán néhány összehúzódás szükséges egy-egy kiscica megszületéséhez. Legkésőbb 10 perc alatt születik meg egy kiscica, miután már láthatóvá vált. Az anya ezután nyalogatja, megtisztítja, majd elrágja a köldökzsinórt és megeszi a magzatburkot.

Olykor, főleg az első elléskor előfordulhat, hogy az anyamacska nem akarja felnyiti a magzatburkot, és nem kezdi el tisztogatni a kiscicát. Ilyenkor nekünk kell beavatkozni. Tiszta, nedves ruhával, gézzel tisztogassuk meg a kiscica arcát, hogy elősegítsük az első lélegzetvételt. Majd tiszta törülközővel kezdjük el dörzsölgetni, ezzel segítve a keringést, és a bunda megszáradását. Varrócérnával kössük el a köldökzsinórt, majd a hasfaltól kb. 1,5 cm-re vágjuk el egy ollóval.

Abban az esetben, ha a kiscica magzatvizet lélegzik be, akkor szörcsögő hangot hallat, nyelve pedig elkékül. Ebben az esetben be kell avatkoznunk. A kiscicát a két tenyerünk között kell úgy tartani, hogy ki ne csúszhasson, a feje a hüvelyk- és a mutatóujj vagy a mutatóujj és a középső ujj között legyen. Ez után nagy ívben, lendületesen lóbáljuk lefelé. A víz így távozni tud a tüdőből a gravitáció és a forgómozgás segítségével. Ha rózsaszínűvé, pirossá válik a nyelve, akkor sikeres volt a beavatkozás.
Az ellés után még 3-7 napig véres hüvelyváladék ürülhet, ami normális, de ha ez tovább is eltart, akkor forduljunk állatorvoshoz.


Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »