Macskák

Macska mérgezés tünetei

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező P.Adrienn

Kérdés

Nagyon szeretem a kiscicáimat. 2 éve kaptam lány cicát.Minden nap velük voltam, nem szenvedtek hiányt semmiben. De fél éve megmérgezték az egyiket, 2 hete meg a másikat....Rajtuk kívül volt még egy Vörös cicám is , és őt is megmérgezték . Nagyon megijedtem, nem hittem el hogy 1 év alatt elvették tőlem őket. Nincs a közelben állatorvos, ha van is ez az egész délelőttök alatt forgott le, amíg a szüleim dolgoznak, így nem tudtuk volna őket elvinni orvoshoz. Azt szeretném megkérdezni hogy mit tehetek hogy segítsek rajtuk..a szomszédok azt mondták hogy ha legközelebb ne adja isten előfordulna hogy megmérgezik még egy cicámat, adjak neki sós vizet, mert az meghánytassa és a méreg nem tud felszívódni...Halottam még azt is hogy adjak neki egy kis pálinkát is mert az kiöli a mérget a szervezetéből....Tényleg hasznosak ezek a módszerek? Előre is köszönöm a segítséget! Adrienn

Válasz

Amennyiben nagyobb adag mérgező anyag egyszeri felvételének hatására következett be a mérgezés, vagy egy hosszabb ideig tartó folyamat eredménye, a védekező rendszer túlterhelődik, és olyan jellegzetes tünetek jelentkezhetnek, mint

  • hányás és hasmenés - ekkor fennáll a kiszáradás veszélye is!
  • vérkeringési zavarok, kollapszus
  • a központi idegrendszer érző és motorikus zavarai
  • szőrhullás
  • romló közérzet
  • a pupillák merevsége vagy egyenlőtlen kitágulása
  • a fej nyálkahártyáinak elszíneződése
  • szubnormális hőmérséklet
  • végső soron elhullás is bekövetkezhet.

Mérgezés gyanúja esetén minél előbb keressük fel az állat kezelőorvosát, és lehetőség szerint állapítsuk meg, hogy mi és mennyi volt a bevett szer.

Macska elsősegély

Kezelés: Akut mérgezés esetén célszerű hányást kiváltani, hogy ezzel kiöklendeztessük a mérget a gyomorból. Ehhez mindenképpen kérjük állatorvos segítségét, aki ezt szakszerűen elő tudja idézni kedvencünknél.

Patkányméreg (kumarinszármazék) felvétel esetén: Lachesis CH9 háromóránként vagy CH15-ös potenciában naponta kétszer; ehhez Crotalus CH9 háromóránként vagy CH15-ös potenciában naponta kétszer; valamint B- és K-vitamin készítmények adása javasolt.

Antibiotikumok és kemoterápiás szerek alkalmazása után: Nux vomica CH15 naponta egyszer, Magnesium sulphuricum CH9 naponta kétszer.

Szteroidok vagy nyugtatószerek okozta mérgezésnél: Phosphor CH9 naponta háromszor.

Rovarölő-, növényvédő- és gyomirtószerek felvételekor: Okoubaka CH5 naponta négyszer, Phosphor CH15 naponta kétszer.

Romlott hús, ~ kolbász, ~ dobozos eledel, ~ hal elfogyasztásakor: Arsenicum album CH15 naponta egyszer, Okoubaka CH5 naponta négyszer.

Oltási károsodások és túlérzékenységi reakciók alkalmával: Thuja CH15 kétnaponként, Beryllium CH9 naponta kétszer. Ha oltás után görcsök jelentkeznek, akkor a Silicea CH9 javasolt napi háromszor.

A további sejtpusztulás megakadályozása érdekében naponta többször adjunk a Bach-féle virágterápiás készítmények életmentő cseppjéből, ezek az energiasokkot is feloldják.

Macskákra veszélyes gyakori mérgek>>

 

Érdemes ezeket is elolvasni:

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »