Macskák

Macskánk mindenhova odapiszkít a lakásban

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező borocnono

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

A következő problémával fordulok Önökhöz: Tavaly augusztusban befogadtunk egy 1 év körüli ivartalanított, nőstény sziámi cicát, akinek nagyon hányatott sorsa volt (vemhesen kidobták, sorozatos gazdiváltások). Pár hónap alatt elkezdett szelídülni, mostmár lassan 1 éve velünk van és sokat változott pozitív irányba. Viszont már az első héten előjött egy probléma, ami azóta is fennáll. Rögtön megtalálta az almostálat, ahogy hozzánk került, viszont már az első héten a kanapéra piszkított. Ez pár alkalommal előfordult, nem akartuk nagyon megszidni, mert egyáltalán nem lehet megfogni, elszalad és szabályosan sokkot kap a kiabálástól. Lefújtuk a helyet macskataszító spray-vel, egy darabig használt, de elkezdte ugyanezt a nappali szőnyegre és az emeleti fürdőszoba szőnyegére, majd az egyik szobában az ágyra is becsinált.

Azóta is CSAK ezekre a helyekre odacsinál, tehát valószínűleg nem csak hirtelen rájön a szükség. Van hogy több hétig nem jelentkezik ez a dolog, aztán megint egy héten többször is...teljesen rendszertelen. Próbáltunk az emeleti fürdőbe is almostálat tenni, hogy kettő legyen, hátha az a baj, de aztán úgy gondoltuk csak megzavarja és visszatértünk az 1 tálas módszerhez.

Sajnos eddig nem tudtuk rajtakapni, de volt hogy megszidtuk és egyszer sikerült az orrát is belenyomni, de mikor észrevesszük, mit művelt, már elbújik, pontosan tudja, hogy rosszat csinált. Egyre durvább mértéket ölt ez a szokás, a múltkor már éjszaka is mellettünk fekve odacsinált. Kérem, adjanak tanácsot, hogy hogyan lehetne ezt kezelni? Illetve mi lehet ennek az oka?

Csukjuk a szoba ajtókat, de hamarosan költözünk és abban a lakásban nem lehet majd minden helységet zárni..

Köszönettel: Noémi

Válasz

Kedves Noémi !

Az orrát belenyomni nagyobb hiba volt, mint, ha nagyon megszidták volna. A több alomtál használata jó gondolat, azzal érdemes továbbra is próbálkozni. Próbálkozni lehet az alom anyagának, minőségének a változtatásával is. Alom cserénél mindig hagyni kell az előzőből egy kis mennyiséget és összekeverni a tisztával, hogy szagminta maradjon, amely segít a macskának tájékozódni a Cica-WC helyéről és funkciójáról. A leírtak alapján nagy a valószínűsége, hogy a macska valami ellen tiltakozik és ezt jelölő ürítéssel fejezi ki. A tiltakozás oka sok minden lehet: élettér változás, félelem, elbizonytalanodás, vagy valamilyen szervi probléma: húgyhólyag gyulladás, vesekő, cukorbetegség. Vannak macskák amelyek korábbi traumatikus hatások miatt soha nem lesznek később szobatiszták, - csak akkor, ha szabadon kijárhatnak kertbe, udvarra, stb.

Üdvözlettel: Stefan

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »