Macskák

Macskám mindent megrág. Hogyan szoktassam le róla?

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező zsakk

Kérdés

Üdvözlöm! Nekem van egy 9 hónapos ivartalanított kan kiscicám. Az a probléma vele, hogy nagyon sokat rág, akár a lábamat, vagy ha olyan kedve van, akkor simogatás közben is a kezemet, illetve használati tárgyakat. Utoljára a mosógép kivezető csövének a végét (ami gumi) rágta össze és később a műanyag részét is. Ha így folytatja, akkor csövet kellene cserélni. Pedig van neki kaparófája, játékai is, utóbbiak közül nem egyet szétszedett már. Elég sokat foglalkozom vele, amennyire időm engedi. Mit tegyek, hogy csak a játékaival legyen elfoglalva és ne tegyen kárt. Köszönettel! Móni

Válasz

A macskák nem mindegyike tűri jól a bezártságot. Vannak esetek, amikor a "klausztrofóbia" egyfajta "dühös" viselkedészavarban nyilvánul meg, melynek során a macska "rombol" vagy agresszívvé válik (durva játék: harapás, karmolás), vagy egyszerűen csak "boldogtalan" (látszólag ok nélkül nyávog, nyugtalanul mászkál a lakásban, stb.).

Lakásban tartott macskák esetén gyakoribb a rendellenes viselkedés, ha sokat vannak egyedül. Egy társ sok esetben jó hatású lehet, de ez sem biztos megoldás (egymás mellett is képesek unatkozni!), ráadásul az egymással játszó, "üldözéses versenyt" produkáló állatok is okozhatnak kárt a lakásban.
Szerintem mindkettőjüknek jobb, kényelmesebb és energiatakarékosabb megoldás ha a következő módszerekkel próbálkozik (ugyanis sokszor ez a korai elválasztás miatt alakul ki a cicáknál és sok időbe telik a leszoktatás)

- csak meghatározott időben, a napi adagtól kevesebb mennyiségben kapjon ételt a macska
- a napi adagból hiányzó táplálék mennyiséget ´jutalomfalat´ formában kapja meg, az elvárt viselkedési megnyilvánulások alkalmával
- ne közeledjen a macskához, de jutalmazza ha a macska keresi az Ön közelségét
- játsszon sokat a macskával
- Bach-virág terápia
Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »