Macskák

Ivartalanított kandúr mindent lepisil és jelöl

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Drcsi

Kérdés

Tisztelt Doktor!

Van egy 4.5 éves, ivartalanított fiú macskám, fél éves korában lett ivartalanítva. Lakásban tartom. Igazából régebbi probléma, de már kezelhetetlenné vált, hogy mindent lepisil, a falat például "jelölve", annak ellenére, hogy már nem kandúr.

Másik macskám nincs, amikor édesanyámhoz megyek, szoktam magammal vinni, ott van másik 2 macska, de anyukámnál nem pisil le semmit.

Az almát 2 naponta cserélem (általában mellé is szokott kakilni, édesanyámnál is). Az lenne a kérdésem, hogy mit lehet kezdeni ezzel? Orvoshoz már vittem, hogy van-e bármiféle fertőzése, de nem volt.

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy az normális-e, hogy a szájában belül (gyerekkora óta és egyik orvos sem mondta, hogy probléma lenne) vannak fekete foltok, de mintha egyre több lenne neki.

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Ha az ifjú kandúrokat még az ivarérés előtt, illetve a jelölés megkezdése előtt herélik ki, akkor legtöbbször egyáltalán nem fognak jelölni. Ha már kialakult ez a szokása, akkor az esetek egy (jó) részében ez megmarad(hat).

A jelölő vizelés a legnehezebben kezelhető viselkedési probléma macskáknál. Ugyanakkor ma már sokkal többet tudunk az okokról miért jelölnek a macskák, és rengeteg kezelési lehetőségünk is van. Íme pár dolog amit tehetünk:

-  Viselkedési séma: határozzuk meg mi váltja ki a viselkedést. Fontos, hogy kitaláljuk mihez kapcsolódik a jelölő vizelés mint mondjuk egy új ember feltűnése a háztartásban, a házigazda távolléte


Macska alom: bizonyosodjunk meg róla, hogy elég macskaalom áll rendelkezésére cicánknak. Érdemes legalább eggyel többet tartani mint ahány macskánk van. Tisztítsuk rendszeresen az almot, próbáljuk ki, hogy naponta takaritjuk - és a ház minden szintjén helyezzünk el egy almot.

- Illatosítók: amilyen gyorsan csak lehet, takarítsuk fel a vizeletet enzimatikus szagsemlegesítő anyaggal. UV fényben könnyen észrevehető a vizeletfolt.

- Stressz: Oldjuk fel az összes stresszel járó helyzetet, mint mondjuk szeparációs stressz.

- Feromon spray: A feromon tartalmú spray (Feliway) nyugtatóan hat a macskákra, segít megakadályozni, hogy a macska bizonyos helyeket megjelöljön. Ennek az anyagnak az üzenete „béke és szeretet” ellenben a jelölő vizelés „tűnj innen” üzenetével.



Kapcsolodó linkek:



Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »