Macskák

Macskám nehezen pisil, sokat iszik

kategória Macskák
Kérdező V.Arnold

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!

Remélem nem terhelem levelemmel. Adott egy Ragdoll - Perzsa cica, ivartalanított kandúr. Immáron közel 7 éves. 3 éves korában került hozzám, az előző gazdija kénytelen volt megválni tőle. Nagyon jól összeszoktunk azóta, nem is tudnám elképzelni a napokat nélküle :) Mivel az előző gazdi mindig Friskies nevű, száraz táppal etette, így én is többnyire ezt adtam neki + alutasakos husit. Mivel észrevettem a szőrén, hogy a mellkasán lévő fehér gallér kezd szürkülni, és érdesebb is néhol a bundája + szőrcsomót is hányt napi rendszerességgel, vásároltam neki picit elitebb tápot. Royal Canin szőroldós + a külsőre ható (fényes szőr,stb.) + steril tápot keverve. Gondolom mondanom sem kell az ár különbséget? Ezért azt gondolná az ember, hogy minden rendben is van, de. 1.5 - 2 hete eszi ezt a tápot, az utóbbi napokban azt vettem észre, hogy nehezen pisil, többször jár az alomba és néha egy két csepp vér is található. Nagyon megijedtem, kérem adjon tanácsot, mi lehet a baj?

Eddig ilyen nem történt, hosszasan pisilt mindig, most pedig nem is hallom, hogy csorogna neki, talán csak pár cseppnyi. Lehetséges, hogy a táp váltja ki ezt? Adjam neki továbbra is a Friskies száraz tápot és ne az RC-t? Elvinném állatorvoshoz, de a környékemen lévő csak jövőhét közepétől lesz nyitva, máshova, messzebb pedig nem tudom megoldani.

Sokat olvastam a neten a húgykövességről, ezért félek a jövőhét közepéig várni, de sajnos muszáj. Az a furcsa, és erről nem találtam infót az interneten, ha húgykövességről lenne szó, a másik tápnál is jelentkeznie kellett volna a fent említett jelenségnek. Lehet köze hozzá annak, hogy az RC táp többnyire húsból készül, amint tudom a Friskies és társai pedig többnyire gabonából? Friskies tápot míg ette, ennyit nem is ivott és nem is járt sűrűn pisilni, RC óta sokkal többször kér inni (általában csapról iszik, de van edénykéje is) és sokkal többször wczne, ha tudna. Illetve nagydolog az működik, egyedül a vizelet ürítéssel van probléma. Kérem, ha ideje engedi, pár szóban segítsen nekem! Nagyon várom válaszát!

Köszönettel V.Arnold

Válasz

Jó helyen tapogatózik, a húgykövesség áll a leírt vizeletűrítési zavar hátterében. A húgyköveket különböző vegyületek okozzák,ezek kialakulását különböző módon lehet gátolni.Tehát először is a vizeletüledék mikroszkópos - vagy kémiai vizsgálatával meg kell állapítani az adott kő összetételét és ennek megfelelően lehet gátolni az adott vegyület kialakulását. Az esetek nagy részében struvit kövek vannak a vizeletben és ezek kiválása a vizelet savanyításával előzhető meg. A vizeletet legegyszerűbben C vitaminnal lehet savanyítani

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »