Macskák

Macskám a konyhában az etetője mellé végzi a dolgát. Csak pisilni jár az alomba...

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Korkeasaari

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

A macskánk csak a konyha közepére vagy az ebédlőasztal mellé a kőre hajlandó végezni a nagydolgát, a pisilés megy az alomba is. Már nem kiscica, több, mint 2,5 éves. Idáig nem okozott problémát, mert párom szülei eltűrték, de ők elköltöztek, és itthagytak a 3 macskájukból kettőt. Én viszont ezt nem tartom megengedhetőnek, nem szeretek reggel úgy a konyhába menni, hogy ott a szeretetcsomag (a konyha nyitott, amerikai jellegű, sajnos nem lehet bezárni). A kertbe nem szabad kiengedni a macskákat, azért lettek beszoktatva, hogy nehogy az utcán elüssék őket. Újabban a teraszra zárom éjszakára (a másikat is, mert neki az a jó szokása van, hogy összehányja a lakást, különösen a fürdőszobát kedveli, akkor is, ha megfésüljük, akkor is, ha szőrcsomóoldós száraz ételt kap kiegészítésképp). De ez sem megoldás, mert csak akkor lehet, ha jó az idő, a kis terasz nem fedett, van ugyan kint dobozkája, dehát ő áll az ajtó előtt, és "kiabál", hogy engedjük be.

Olyankor se a kitett alomba megy, hanem a terasz padlójára. Mikor kapar (csak sima, csúszós felületet szeret), van, hogy próbáljuk alomba tenni (kimegy belőle azonnal és morog, fúj ránk) de nem mindig vagyunk mellette, és megfogni sem mindig lehet, mert nagyon agresszív egy állat, fúj, támad, sokszor akkor is, ha simogatni akarjuk, vagy ha szedem ki a hűtőből, vagy a kamrából. Azt mondják, a macska nem csinál oda, ahol eszik, de ő a konyhába a tányérja mellé szeret menni.

Azt is mondják, két macskának két alom, de akkor is mellémegy (furcsa, hogy pisilni tudnak ugyanoda), akkor is, ha félig- vagy nincs megtöltve a másik tálca (mert csak sima felületet szeret kaparászni).

Kérem, segítsen, mert nem bírom már tovább ezt a helyzetet, kinti cicákon szocializálódtam, akiknek nem volt szokásuk összecsinálni és összehányni a lakást. Egyszerűen nem tudok így együtt élni macskákkal.

Köszönöm! Üdvözlettel: Rita

Válasz

Az IGAZI szabály, hogy mindig 1 alommal több, mint ahány macska. Az Ön által teljesen káotikus rendszertelenség kiváltó okai főleg abban keresendőek, hogy az előző életszakaszukban a macskák kevés korlátba ütköztek, nevelésük, szoktatásuk nem volt megfelelő. Ebből csak úgy található kiút, hogy szisztematikus következetességgel teljesen az alapoktól újra elkezdi szakszerűen nevelni a jelenlegi elvárások, követelmények, életritmus szerint mind a két cicust. Első körben azt javaslom, hogy szerezzen be egy jó szakkönyvet és az alapján formálja át a macskák viselkedését, szokásrendjét.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »