Macskák

7 éves ivartalanított lány cicám, akiről kiderült, hogy érzékeny a gyomra...

kategória Macskák
Kérdező etickett

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

Van egy 7 éves ivartalanított lány cicám, akiről kiderült, hogy érzékeny a gyomra (két évvel ezelőtt hányt először). Az idén többször előfordult, hogy hányt (többnyire volt benne fű, de jópárszor csak nyál, meg gyomorsav). Többször jártunk orvosnál vele, kapott szurikat, pasztát a gyomrára, és 1 napon belül visszatért az étvágya. Viszont két hete szerdán este hányt egy kis gyomorsavat, és azután nem volt hajlandó semmit elfogadni, kivéve egy nagyon kevés májast naponta egyszer, vizet azt ivott eleget, sőt lehet kicsit többet is a megszokottnál.

Pénteken elvittem orvoshoz, kapott 2 injekciót meg Calo-Pet pasztát. A helyzet annyit "javult", hogy hétfőn megkínáltam egy kis nyers csirkemájjal, azt megette. Sütöttem is neki belőle, azt is megette. Kedden az alutasakos Wiskas konzervről lenyalogatta a szaftot. Szerdán evett egy kis csirkemell sonkát is, de péntek reggel meg azt tapasztaltam, hogy nehezére esik az ivás. Odaáll a vizes tálkához, és nem tud lefetyelni, szinte harapja a vizet.

Viszont azt a kevés májat, amit kapott, azt meg felnyalogatta a tányérjából. Délután ismét elvittem orvoshoz, aki megnézte a torkát, a fogait, de nem tapasztalt semmi rendkívülit. A testhőmérséklete 38,8. Az orvos szerint nincs baja, valószínűleg fáj a nyelőcsöve a hányás miatt (csak egyszer hányt, bár egyik nap meg mint aki ki akar öklendezni valamit), szerinte jó erőben van, és nem kell aggódnom (azért fogyott rendesen -most 4,5 kg).

Miután haza jöttünk, odaállt mellém, és kérte az ételt. Kapott pulykamell sonkát, de csakúgy nem ette meg, így összerágtam neki, így megevett pár falatot, de úgy nyelte le, mint akinek fáj a torka, esetleg a foga. Ingere lenne az evésre, de mikor elé kerül az étel, valamiért nem eszi meg. Az orvos szerint, ha nem eszik, adjam neki a Calo-Pet pasztát. Egyébként szint úgy viselkedik, ahogy általában szokott.

Alszik, ha fent van figyel, érdeklődik. Még amit tapasztaltam, kétszer-háromszor hallottam köhögni az utóbbi 4 napban, néha egy pici nyál folyást, de azt is alvás közben. Szombaton elvittem egy másik orvoshoz, aki meghallgatta sztetoszkóppal is, megnézte a fogait, megmérte a hőjét (38,7), és szintén azt mondta, nem piszkálná a cicát, amit javasol, módosítsak az étkezésen, és max. egy féreghajtás. Kérdésem az lenne, mennyire aggódjak ezen tüneteket tapasztalva, illetve, hogy várjak-e, hátha a cicám kicsit regenerálódik, és jobban lesz, vagy tudok-e még többet tenni érte?

Amivel eddig etettem: alutasakos Wiskas, vagy Kitekat, és ugyanezek száraz tápban, húgykövesség elleni száraztáp, szőrlabda elleni táp, illetve bármi, amit az asztalról elfogad. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Nagyon sajnálom, de azt kell mondnaom, hogy erre a kérdésre lehetetlen bármit is érdemben válaszolni. Ha két állatorvos többszöri vizsgálat után sem tudott semmi eredményre jutni, én így látatlanban, csak a leírás alapján felelőtlenség lenne bármit is tanácsolni. Egy dolog azért még így is ajánlható: kérjen alapos, mindenre kiterjedő kivizsgálást, beleértve a laborvizsgálatokat is. Abból talán kiderül valami.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »