Macskák

5 éves perzsa cicám orra mellett egy "pup" keletkezett.

kategória Macskák
Kérdező Idna68

Kérdés

5 éves perzsa cicám orra mellett egy "pup" keletkezett, olyan mintha kihullott volna a szőr és valami megdagadt volna. Kérdésem az lenne, hogy mi okozhatta és mi a teendő?

Válasz


Valószínűleg tályog (de látatlanban nehéz megmondani). A lényege az, hogy gyakran előfordul kisebb - nagyobb pofozkodás a macskavilágban. Nemcsak a kandúrok közt. És nemcsak hatalmi harcok idején.

A harapás ritkább, de a pofon körömmel megy. A köröm viszont tele van bacival és nagyon pici lyukat üt a bőrön, ami gyorsan be is záródik. Itt a melegágy a baktériumok fejlődéséhez. Pár nap múlva egészen nagy dudor képes fejlődni a sérülés helyén. Ez nagyon fájdalmas és idegesítő a páciens számára. Házilag nem túl sokat tehetünk. Elvileg bekenhetnénk olyan kenőccsel, ami gyorsítja a "beérést", de ugyebár a macska ezt nem igazán díjazza, ezért azonnal lenyalja.
Én azt szoktam tenni, hogy gyakran megnyomkodom, hogy találok-e a púpon, valahol puhább területet. Ekkor lehet plungálni.
Ez azt jelenti, hogy a doki fog egy vastag rövid tűt és azon keresztül gyakorlatilag leereszti a tályogban lévő savós gennyes váladékot. Jól kitisztítja és lefertőtleníti. Általában antibiotikumot is adnak, biztos, ami biztos alapon.

Akármilyen hihetetlen, de ez a művelet nem fáj a cicáknak. Sőt! Nagy megkönnyebbülés számukra az a legtöbbször igen kellemetlen helyen lévő fájdalmas gyulladás góc eltávolítása. Ezért kell megvárni a tályog "beérését", mert ilyenkor a szervezet már körülzárja a fertőzés helyét és szabadulni akar tőle. A puha rész, már az elvékonyodott bőr. Azt jelzi, ahol szabadulni akar a váladék.

Azonban NAGYON FONTOS, hogy ezek a gennyes gócok bekerülhetnek a vérkeringésbe és ott bizonyos szervekben, főleg a vesékben szintén kisebb- nagyobb tályogot képezhetnek. Sok macskánál ezek is okozhatnak veseproblémákat. A vérmérgezésről nem is szólva.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »