Macskák

Hogyan szoktassam pórázhoz a macskám?

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező fancsu

Kérdés

kedves dr. úr.

Hogy szoktassam pórázra a macskámat ?

Válasz

Kedves Fanny!

 

A következő cikk segít: Macska pórázon való sétáltatása >>


A macskák sétáltatásához nem alkalmasak a hagyományos nyakörvek, még azok a rohadt drága csicsák sem, amiket kifejezetten ehhez ajánlanak a boltokban. Muszáj jól rögzíteni a cicót, mer`ha egyszer elszalad, nem sok esélyünk van, hogy újra megtaláljuk. A macskafuttatáshoz valamilyen hámra van szükség, ami nem csak a nyakát veszi körül, hanem van egy pántja, amelyik a macska mellső lábai mögött fut végig. Legyenek szorosak a pántok, de azért ne fojtsuk meg a cicát. A macskák hajlamosak a pánikra és hanyatt-homlok menekülve képesek lennének fojtogatni magukat! A póráz legyen 2-3 méter, nem több.

Szoktatás

Aki kötött már zoknit a macska farkának végére, az tudja, hogyan őrül meg kedvencünk, mikor rádöbben: valami nagyon nem stimmel. Hát így lesz ez a hámmal is, ezért pár alkalommal tedd rá a hámot, de csak a lakásban. Hagyd, hogy megszokja azt. Utálni fog téged, de ezzel ne törődj, tarts ki. Először csak 10 percig legyen rajta, majd egyre hosszabban. Közben fincsi falatokkal megerősítheted, hogy nincsen ám semmi baj.

Első lépések

Amikor már nem lepődik meg nagyon, ha röpke 25-30 perc és pár eldörmögött szidalom után belegyömöszölöd a hámba, jöhetnek az első lépések. Rögzítsd a pórázt és gyengéden húzd magad mellett a cicát séta közben. Még mindig csak a lakásban vagyunk. Kezedben mindig legyen a cica kedvenc kajájából, és adj neki egy-egy falatot, amikor követi a lépéseidet. Lázadó cicusok időnként megtorolják a huza-vonát és vérmérséklettől függően 10-15 húsba mélyesztett karommal hálálják meg a törődést. Pár hónapnyi (hehe) gyakorlás után a cica érteni fogja, hogy mi a dolga.

A természet lágy ölén

Amikor már azt hiszed, remek munkát végeztetek mindketten és megejted az első outdoor sétát, előre rögzítsd magadban: "NEM ADOM FEL!". Ugyanis kint ezer és ezer inger éri majd a cinyót, amitől megugorja a hátraszaltót és eszében sem lesz követni az utasításaidat. Ilyenkor érdemes kicsit ölbe venni és megnyugtatni, kajával megerősíteni, hogy nincs gond. De nem szabad visszafordulni (legfeljebb csak vészhelyzet esetén). Fontos, hogy ne ölben vigyük vissza, hanem - legalább a kapun - a pórázon vigyük be. Így még lehet esély a folytatásra is.

Minden macska más

Persze nem minden macska alkalmas a sétáltatásra. A hétköznapokban nyugodtan viselkedő, kiegyensúlyozott cicák általában könnyebben megszokják a pórázt, de célszerű fiatal korban elkezdeni a tanítást. És olyan kedvencek is vannak, akik semmilyen áron nem tudják, vagy nem akarják megtanulni a pórázon sétálás művészetét. Fogadjuk el. Szeressük Őket úgy, ahogy vannak!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »