Macskák

Macskánk reggel hány és ébredés után köhög

kategória Macskák
Kérdező puding140

Kérdés

Kedves Doktor Úr/Doktornő!

A házunk mellett él egy macska kolónia, amiből 3-4 hónapja kiragadtunk egy kiscicát. Akkor kb. 4 hónapos lehetett és nagyon beteg volt, de miután megkapta a javasolt oltásokat, gyógyszereket, úgy tűnt, hogy minden rendben vele. Napközben leengedjük az udvarra, a társaihoz (akik biztosan betegek), esténként, éjszakára pedig felvisszük a lakásba. Nagyon jól érzi magát, eszik-iszik rendesen, sokat játszik, látszik, hogy jó bőrben van, pár dolgot kivéve. Szinte mindennaposnak tekinthető a reggeli evés utáni hányás. Miután evett, ráadásul nem is sokat, 5-10 perc elteltével már ki is hányja az ételt, legyen az száraz táp, konzerv, hal vagy bármi. Érdekes, hogy később a nap folyamán már többet sosem hány.

A másik gond, amiről úgy tűnt, hogy egyszer már sikerült megszüntetni, most visszatért. Egy kiadósabb alvás után, ébredéskor a földhöz lapul, előre nyújtja a nyakát és tízet-tizenötöt köhög. Ez után semmi probléma nem látszik rajta, ugyan olyan eleven, mint máskor.

A doktor úr szerint, aki kezelte, nem lázas, minden rendben vele, a légzésében hallani egy nagyon-nagyon minimális eltérést. És mivel már, annyi gyógyszert, injekciót kapott, kizártnak tartja a visszafertőződés lehetőségét. Mit gondol, mi lehet a probléma? Mit tegyünk?

Köszönettel, Ádám

Válasz

Lehet, hogy túlságosan habzsol, nem rágja meg az eleséget és hirtelen megtömi a gyomrát. Próbáljanak meg egyszerre kisebb adagot adni neki, majd ha megette, kicsit később a maradékot. Ha továbbra is fennáll a probléma, érdemes lenne egy röntgenvizsgálattal tájékozódni részben a tüdő,részben a gyomor,belek állapotáról. Nem ritka, hogy szőr gombóc ül meg a cica gyomrában, amitől nehezen szabadul meg és bélsár ürítési problémát is okozhat.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »