Macskák

8 hónapos macskám rühösségéről érdeklődöm...

kategória Macskák
Kérdező szbbsz

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!

8 hónapos kan házicicámmal kapcsolatban lenne kérdésem.

A macska, anyjától sajnos elég korán elválasztva, 5 hetes korában került hozzánk. Már az alomból hozott magával egy fülrühatka betegséget, a fülét folyamatosan tisztítottuk, viszont már 3 hónapos volt, amikor rájöttem (korábban nem tartottunk macskát, és azt hittem, természetes fülzsírtermelődésről van szó, amit tisztítani kell), hogy talán fülrühatka lehet a tünet hátterében. Elvittük állatorvosunkhoz, aki megállapította a betegséget, kitisztította a fülét, majd Surolan csepp kúrát javasolt. Elenyésző mértékben, de a csepp mérsékelte a bajt, mellette pálcával tisztítottuk a látható felhalmozódott fülzsírtörmeléket. Azonban a kúra nem volt sikeres.

Ezután 1 hónapra rá Stronghold cseppel próbálkoztunk, viszont utána sem tapasztaltunk semmi változást. A fej rázása, és a (ritka) vakarózás mellett cicánk végig aktív, mozgékony és jó étvágyú volt, tehát különösebben nem aggódtunk. Más háziállatunk jelenleg nincs, azaz visszafertőzés nem jöhet szóba, a felszereléseit folyamatosan mossuk/tisztítjuk.

1 hónapja, azaz 7 hónapos korában ivartalaníttattuk a cicát (aki egyébként benti állat, a lépcsőházban és a lakásban tartózkodik többnyire, de sokszor kivisszük az udvarra). Korábban jó étvágyú volt (kicsit dundi is), és mind alutasakos ételt, mind tápot kapott, jó minőségben. Nagyon szép fényes volt a bundája. Az ivartalanítás óta azonban alig eszik, egyre csak fogy.

Tápot és házi kosztot egyáltalán nem hajlandó fogyasztani, és az alutasakos ételből is csak keveset. A direkt ivartalanított cicáknak gyártott tápra rá se nézett. Amíg nem tudok vele állatorvoshoz menni, érdeklődnék, Ön szerint mi lehet a probléma? Okozhatja ezt az étvágytalanságot a fülrüh-atka?

Tudna egy hatásosabb fülrüh-atka elleni szert vagy módszert ajánlani? A másik probléma, a szuszogás, ami pár hónapja jelentkezett nála, mintha nehezen kapna levegőt. Ez főleg alvásnál ütközik ki. Azt olvastam, ez is összefüggésbe hozható az atkákkal, persze számos más oka is lehet. Vezethez az ivartalanítás csökkent étvágyhoz, súlyvesztéshez? Ugyanis én épp az ellenkezőjéről olvastam mindenhol: növekvő étvágyról, pontosabban csökkent mozgásról, viszont az én cicám még aktívabb és mozgékonyabb lett. Előre is köszönöm a választ. Üdvözlettel: Szabó Barbara

Válasz

A fülrühösséget leghatékonyabban helyileg /Otimectin gél/ és belsőleg ható szerek /Stronghold vagy Advocate spot on/ együttes alkalmazásával lehet gyógyítani. Általában többszöri kezelés szükséges a gyógyulásig.Az ivartalanítás után valóban inkább a hízékonyság jellemző ezért az étvégytalanság okát máshol kell keresni,talán lehet egy rossz fog.Meg kell vizsgálni az állatot az ok kiderítéséhez.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »