Macskák

Macska sántít és megy a hasa

kategória Macskák
Kérdező dincsucica

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

Lassan három hete került hozzánk egy kandúr macska - 3 éves körülbelül. Akkor úgy tűnt, hogy meghúzhatta a lábát, picit kímélte, de használta. Egy hét után már kiengedtük, hogy ismerkedjen a környezetével. Három napja összeverekedett valamelyik környékbeli macskával, azóta viszont még jobban sántikál. A farka tövénél látszottak karmolás nyomok. Eddig sem ült rá arra a lábára, ha le is ült nyújtva tartja azt a lábát - de ha sántikálva is de rá áll járás közben. Ami még feltűnt, bár lehet teljesen különálló dolog, hogy azóta néha megy a hasa - és ha jól tudom ilyenkor normális gyakran látom füvet enni (amikor elcsapja a gyomrát).

Várom véleményét, további szép napot! Köszönettel: Pápai Diána

Válasz

A hirtelen kialakult sántaságokat minden állatorvosnak röntgenezni vagy röntgenvizsgálatra beutalni szükséges.

Sajnos konkrét fizikális vizsgálat nélkül nehéz ilyen sántaság esetekben tanácsot adni, ezért arra tudom bíztatni, keressen fel egy olyan állatorvos kollégát, aki ortopédiai kérdésekben esetleg nagyobb jártassággal rendelkezik. Az alábbi linken biztos talál lakhelyéhez közel praktizáló ilyen állatorvost:
http://www.kisallatortopedia.hu/allatorvostagok

A macska hasmenés nem betegség, hanem tünet. A kiváltó okok a következők lehetnek: ételallergia vagy-érzékenység, ételmérgezés, paraziták, vírusok, baktériumok, gyógyszerek, hyperthyreosis, helytelen táplálkozás.
A macska hasmenés okát minél hamarabb ki kell deríteni, mert a folyadékveszteség miatt életveszélyes állapotba kerülhet a cicus.
A stressz is okozhat hasmenést (új helyre költözés, kevesebb törődés...).

Ami még fontos, ha eddig nem volt, de ezt is meg tudják beszélni az állatorvossal.
Oltás
féregtelenítés
ivartalanítás

 

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »