Macskák

Macska lábán gennyes seb, tályog - hogyan kezeljem?

kategória Macskák
Kérdező hyosung650

Kérdés

AZ 1 ÉVES KANDURUNK HÁTSO LÁBÁN LETT EGY SEB. EGY LUK. MOST MÁR A COMBJA BELSÖ FELÉRE IS KITERJEDT. KB 5 SEB VAN AMIKBÖL GENNYES VÉR FOLYIK. MI LEHET EZ. AMUGY ESZIK, ISZIK.

Válasz

A különböző tályogok igen gyakran alakulnak ki macskáknál. A legtöbb esetben sérülések (karmolások, harapások, stb.) okozzák. A tályog úgy alakul ki, hogy ezek a sérülések begyulladnak a bőr alatt, miután azok már összeforrtak. Ezek a gyulladások sokszor észrevétlenül meggyógyulnak, de van, amikor a gyulladás által felgyülemlett gennynek egy részét a szervezet már nem tudja elvezetni, így a gyulladás helyén gennyzacskó alakul ki.


A gyulladás miatt a macska levert lehet, sőt, lázas is lehet. Ha nem kezeljük, akkor egy idő múlva a bőr felreped, és kifolyik az ott összegyűlt genny. Ilyenkor ezen a területen egy kopasz folt marad, és a szőr csak nagyon lassan nő vissza. Előfordulhat, hogy ugyanazon a helyen egy újabb tályog alakulhat ki.

A kisebb tályogokra az állatorvos a legtöbb esetben antibiotikumot ad, de még így is megeshet, hogy a kezelés befejeztével újra tályog jön létre. Az állatorvosok többsége manapság így már amellett az eljárás mellett dönt, hogy altatás alatt felnyitja a bőrt, és így alaposan ki tudja tisztítani a sebet. Vigyék a cicát állatorvohoz!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »