Macskák

9 éves macskám szája bűzös és kilóg a nyelve

kategória Macskák
Kérdező Sabyna

Kérdés

Kedves Szakértő!

Van egy 9 éves ivartalanított fiú cicám, és pár hete észrevettem, hogy időnként kilóg a nyelve vége a száján, és kellemetlen szagú a lehelete. Ekkor elkezdtem figyelni Őt, és úgy veszem észre, hogy nem iszik. Igaz, hogy éjszaka alszom, napközben dolgozom, így nem tudom, ténylegesen nem iszik-e, de az tény, hogy amikor figyelem, nem iszik. És ha elé teszem a friss vizet, akkor sem. Valamint az utóbbi napokban találtam a bundájában pár csomót is. Az orra viszont hideg és nedves, a kedélye sem változott (mindig ilyen kis lustálkodó típus volt), illetve enni is rendszeresen kér, és eszik is. Van két másik cicám is, akikkel időnként játszik (ez is megszokott). Rendesen jár az alomtálba is, és nem nyávog, hogy fájna neki a vizelés, vagy bármi más. Tudna nekem tanácsot adni, hogy mi lehet a probléma? Nem szeretném feleslegesen orvoshoz vinni, hogy aztán teleszurkálják mindennel - csak ha nagyon muszáj.

Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel Tóth Szabina

Válasz

Kedves Gazdi,

erős a gyanúm, hogy ez fogkő és/vagy szájüregi tályog, és így erősen indokolt a cica állatrovohoz vitele.

Általánosságban elmondható, hogy a következő tünetek jelentkezésénél érdemes egy állatorvosi vizsgálatra elvinni a cicát:

Erős, barna fogkő, különösen, ha az állat nyála is sokat folyik. A nehézkes evés, a gyulladt, piros íny komoly fogászati betegségeket jelezhetnek.
Szokatlanul édes vagy gyümölcsös lehelet utalhat cukorbetegségre, különösen, ha a cica nagyon sokat iszik, és túl sűrűn vizel.
Olyan szájszag, ami vizeletre emlékeztet, valamilyen vesebetegségre utalhat.
Szokatlanul rossz szájszag, ami mellett megfigyelhető hányás, étvágytalanság, és sárgás elszíneződés a szaruhártyán vagy az ínyen máj problémát jelezhet.
Ha a cica sokat piszkálja a száját.


A kezelés függ az állatorvos által felállított diagnózistól. Ha a fogkő a bűnös, akkor a cicának egy profi tisztításra van szüksége.

Ha a kiváltó ok valamilyen betegség az állat beleiben, májában, veséiben vagy tüdejében akkor mindenféleképpen beszélj az állatorvossal, hogy mi szükséges a mihamarabbi gyógyuláshoz.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »