Macskák

Macska szemén hártya

kategória Macskák
Kérdező cica000000

Kérdés

Az 1 éves macskám mindkét szemén valamilyen hártya van, és nem tudom mit csináljak vele. Ez elmúlik nekii, vagy orvoshoz kell vele fordulni?

Válasz

Udvaron tartott macskáknál gyakori, de lakásban tartottaknál is előfordul, hogy szemükre hártya húzódik. Mivel jól látható jelenségről van szó, ezért a gazdák gyakran fordulnak vele állatorvoshoz. Nos mi is az a hártya és miért húzódik rá a szemgolyóra? Macskában és kutyában egyaránt a 3. szemhéj (vagy pislogóhártya) jól fejlett rugalmas izmos hártya, ami a belső szemzúgban helyezkedik el rejtetten, láthatatlanul.  Kóros esetekben ha a szemgolyó mögött elhelyezkedő zsírpárnában megfogy a zsírszövet, akkor a szemgolyó alátámasztása zavart szenved, beljebb kerül a szemgödörben, beesetté válik.A beesett szemgolyó már nem tudja megtámasztani a 3, szemhéjat, így a szemgolyó beesésének mértékétől függőnen ráhúzódik a szemgolyóra. Ugyanezt a folyamatot idézheti elő, ha a szemgolyóban levő nyomás csökken. A 3. szemhéj gyulladás miatti megvastagodása is előidézheti, hogy a rejtekéből előhúzódjon.


Minden olyan hosszatartó, sorvasztó betegség tünete lehet a 3. szemhéj előesése, ami nagyobb mértékű testtömegvesztéssel jár. A külső és belső élősködők okozta tápanyagelvonás és vérszegésnység velejárója a pislogóhártya előesése. Idült sorvasztó betegségek, mint például a macska leukozis, macska AIDS, fertőző hashártya-gyulladás, veseelégtalanség, máj funkció zavarok, pajzsmirigy túlműködés, cukorbetegség által előidézett fogyás és kiszáradás egyik tünete lehet a hártyának a megjelenése a szemgolyón. Gyakran tapasztalható rágcsálóirtószert fogyasztó macskáknál a méreganyag okozta vérvesztés következtében kialakúló vérszegénység hatásaként. Szemfertőzések következtében, ha a gyulladás ráterjed a 3. szemhéjra is, akkor annak megvastagodása miatt fokozatos előesése és láthatóvá válása alakul ki. Gyakori eset, hogy a fűben való hempergőzés következtében száraz növényi részek kerülnek a szembe.Ezek leggyakrabban a pislogóhártya mögötti tasakba szúródnak, ékelődnek be. Ilyenkor csak a sérült szemen  tapasztalható a szemgolyót szinte teljes egészében beborító hártya, emiatt szemgolyó teljesen láthatatlan, a szemet nyúlós zöldes gennyes-véres váladék fedi. A másik szem ezekben az esetekben teljesen ép. Hasonló tünetek fordulhatnak elő kandúrok verekedése során  szembe karmoláskor kialakuló szaruhártya sérüléseknél, Ilyenkor szintén súlyos szemtünetek és erőteljes fájdalmasság alakul ki. Szaruhártya sérülést tud okozni macskában a herpesz vírus fertőzöttség. A szarruhártya fekélyesedés gyakran a szem kilyukadását okozza és a szemgolyó elvesztésével járhat.

Az előesett 3. szemhéjak tehár jól jelzik a szervezetben meglévő súlyos elváltozásokat, figyeljük oda a jelzésekre, vizsgáltassuk meg állatorvossal az ilyen állatokat.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »