Macskák

Macskánk jelöli az ágyneműt

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Patesz

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

Van egy 10-11 hónapos sziámi lány cicánk. Elmondhatnánk, hogy szobatiszta, de mégsem! Az év nagy részében az, de ha ha valami rájön sajnos megfeledkezik magáról és bepisil. A legnagyobb baj az, hogy ez kb havonta egyszer - kétszer, max háromszor fordul elő és rendszerint valamelyik ágyneműre. Idáig csak a kisebbik lányomén vettem észre (aki most már teljesen szobatiszta lassan fél éve), de kb. egy két hónapja a nagyobbik lányom ágyneműjét "jelöli" és a kicsiét nem!

Próbáljuk csukni a hálószobák ajtaját, de néha előfordul, hogy nyitva marad és sajnos akkor 50%-osan ilyen balesetek történnek! Az ágyneműket 60 fokon kimosom, a matracokat ilyenkor lefertőtlenítem, textilfrissítővel átfújom, de ez idáig hatástalan!

A pisilést nem mindig ugyanarra a pontra végzi, hanem ide-oda kicsit arrébb......Nagyon, szép, barátságos cica, nem szeretnénk tőle megválni, de a 3. gyermekünk 2 és fél hónap múlva megszületik és nagyon félünk tőle, hogy esetleg a babaágyneműjére is szemet fog vetni! Nem lehet, hogy állandóan zárjunk mindent! Próbáltuk már az orr beledörgölést, illatosítást is, de ez sem bizonyult hatásosnak!

A nappali - konyha és többi lakás részen nincs gondunk vele, szépen megy a fürdőszobai almába. Szilikonos, nem a legolcsóbb almot használjuk neki, és nincs ivartalanítva.

Kérem adjon tanácsokat, mi már kifogytunk az ötletekből! Köszönöm: Patesz

Válasz

Kedves Patesz!

Ha macskánk az alomtálcáján kívül könnyít magán, annak jellemzően etológiai oka van. Amikor a macska vizeletével jelöl, annak megvan a motivációja. Először rá kell jönnünk miért is jelöl a macskánk, hogy ezt a viselkedést meg tudjuk szüntetni. Sajnos minden macska képes jelölő vizelésre, nőstények, hímek, ivaros és ivartalanított egyedek egyaránt. Leginkább az ivaros hím macskák jelölnek vizeletükkel, ivartalanított hímek a következők a sorban, majd az ivaros nőstények, és végül az ivartalanított nőstények. A jelölő vizelést a cica állva vagy guggolva végzi, mennyisége változó. A cél többnyire függőleges felület. Létezik egy látszólagos, úgynevezett fantom jelölés, amikor a macska a jelölő vizelés mozdulatait végzi, de vizeletet egyáltalán nem ürít, ezért ez a gazdáknak fel sem tűnik. A jelölő vizelés legáltalánosabb módja a spriccelés. Ekkor a macska közvetlenül a függőleges felület elé áll, hátsó lábaival dagaszt, farkát felfele tartva megremegteti és egy jó adag vizeletet spriccel a felületre. Ennek a viselkedésnek az oka, hogy hátrahagyjon egy a vizelettel ürülő feromon üzenetet az arra járóknak. Az üzenet valami ilyesmit jelenthet: „Cirmi itt járt.” vagy „Ez Cirmi területe, tűnj innen!” A kandúrok motiváltak leginkább a jelölésben mert ez a viselkedés emeli a tesztoszteron szintet, de az ivartalanított hímek is jelölnek ha zaklatottak. Ugyan a nőstények is jelölnek, leginkább a tüzelő nőstényekre jellemző, általában guggoló pózban.

Honnan ismerhető fel a jelölő vizelés?

- többnyire érdekes és változatos helyeken végzi a macska mint pulton, hangfalak, pirító, sütő teteje, hűtő, ablakpárkány, függöny, asztal, bevásárló szatyor, ruha vagy ágy.

- általában több oldalról, és gyakran valamilyen rendszer szerint, mint mondjuk ugyanannak a személynek a holmijára.

A jelölő vizelés a legnehezebben kezelhető viselkedési probléma macskáknál. Ugyanakkor ma már sokkal többet tudunk az okokról miért jelölnek a macskák, és rengeteg kezelési lehetőségünk is van.

Íme pár dolog amit tehetünk:

  • ivartalanítás, most kezdődik az ivarérés, szinte bizonyos, h ezzel megállítják
  • Viselkedési séma: határozzuk meg mi váltja ki a viselkedést. Fontos, hogy kitaláljuk mihez kapcsolódik a jelölő vizelés mint mondjuk egy új dolog feltűnése a háztartásban, a házigazda távolléte stb.
  • Orvosi vizsgálat: zárjunk ki minden vizelet ürítéssel kapcsolatos betegség lehetőségét a vizelet kivizsgálásával és egyéb vizsgálatokkal amit az állatorvos ajánl.  Néha  a macskák  vizelet problémái okozhatnak vizelet spriccelést és ha így van, akkor ezt kezelni kell.
  • Macskaalom: bizonyosodjunk meg róla, hogy elég macskaalom áll rendelkezésére cicánknak. Érdemes legalább eggyel többet tartani mint ahány macskánk van. Tisztítsuk rendszeresen az almot, és a ház minden szintjén helyezzünk el egy almot.
  • Illatosítók: amilyen gyorsan csak lehet, takarítsuk fel a vizeletet enzimatikus szagsemlegesítő anyaggal. UV fényben könnyen észrevehető a vizeletfolt.
  • Stressz: Oldjuk fel az összes stresszel járó helyzetet, mint mondjuk egy másik macska jelenléte, vagy szeparációs stressz.
  • Kinti látogatók: Takarjuk el macskánk elöl azokat az ablakokat amin keresztül idegen macskákkal találkozhat cicánk, vagy ne engedjük az ilyen ablakokkal rendelkező szobákba.
  • Feromon spray: A feromon tartalmú spray (Feliway) nyugtatóan hat a macskákra, segít megakadályozni, hogy a macska bizonyos helyeket megjelöljön. Ennek az anyagnak az üzenete „béke és szeretet” ellenben a jelölő vizelés „tűnj innen” üzenetével.
Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »