Macskák

2-3 hónapos cicám mindenhova odapisil a lakásban. Mit tehetek?

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Alexandra98

Kérdés

Üdvözlöm! 2-3hónapos cicám akit én neveltem, cumis üvegeztettem, mindenhova a szobában pisil, (az almot gond nélkül használja pisilésre és kakilásra egyaránt) az ágyra az én nagy párnám alá kb 3cm-vel. Az ágy túlsó oldalánál meg az ágy lábához a szőnyegre. Nem tudom már mit tehetnék, kirakni udvarra nem szeretném, viszont már rengeteget költöttünk a macskára pl: hormonos párologtató, minden féle szag/folteltávolítót próbáltunk, távoltartó sprayket is amikre az eladók azt mondták hogy ezt tuti kerüli a macska de nem, vígan odapisil továbbra is. Ivartalanítani Január/Február környékén tudnánk vinni.

Válasz

A macskák általában könnyen megtanulják, hogyan használják a macskaalomot, és rendszerint ragaszkodnak a tisztasághoz. A következő lépések segíthetnek a macskád szobatisztaságának kialakításában:

  1. Macskaalom: Biztosíts egy megfelelő méretű és típusú macskaalomot a macskádnak. Többféle típus létezik (zsírszegény, agglomerálódó stb.), próbálj meg olyat választani, amelyik megfelel a macskád preferenciáinak.

  2. Tisztaság: Tartsd rendben a macskaalomot. Távolítsd el naponta az ürüléket és a vizeletet, és hetente egyszer cseréld ki teljesen az almot.

  3. Hely és elhelyezés: Helyezd el a macskaalomot olyan csendes és nyugodt helyen, ahol a macska kényelmesen elérheti és használhatja. Ne helyezd olyan zajos vagy zsúfolt területre.

  4. Tanítás: Ha a macska még nem használja az almot, ültessd bele, és mutasd meg neki, hogyan kell használni. Ha megfigyeled, hogy a macska éppen meg akarja tenni a dolgát, emeld be az alomhoz, hogy megismerje a helyet.

  5. Dicséret és jutalmazás: Ha a macska megteszi a dolgát az alomban, dicsérd meg és jutalmazd meg vele, például egy finom falat vagy egy kedvenc játék.

  6. Következetesség: Legyél következetes az alomhasználat megtanításában. Ne büntesd a macskát, ha hibázik, mert ez nem segít neki megtanulni. Inkább konzisztensen mutasd meg neki az elfogadható helyet a vécézésre.

  7. Állatorvosi ellenőrzés: Ha hirtelen megváltozik a macska vécézési szokása, érdemes állatorvoshoz fordulni, mert ez egészségügyi problémát jelezhet.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »