Macskák

Macskám szőre hullik, a fülét nagyon vakarja. Mivel kezeljem?

kategória Macskák
Kérdező sylvi21

Kérdés

Tiszelt Doktor Úr!

Körülbelül 2 hónapja hozzánk csapódott egy gyönyörű fekete macska, nem tudom kié lehet(ett), befogadtuk. Láttuk, hogy kismama, a kiscicákat (3 kölyök) 1 hete áthozta hozzánk, kb. 5 hetesek lehetnek, valószínű, hogy nem emberek közt voltak, mert nagyon félnek, nem lehet őket megfogni se, de enni esznek rendesen, nagyon szépek, egészségesnek tűnnek. A mama cicával kapcsolatban lenne két kérdésem.

Először azt vettem észre rajta, hogy rettenesen vakarja néha az egyik fülét, így külsőre nem látok semmit rajta, belül feketés, olyan mintha koszos lenne. Mi lhet?

A másik: pár napja a hátán lett egy nagy folt, ahol kihullott a szőre, (és a fején egy csíkban) azt hittem, hogy beakadhatott valamibe, vagy csapdába esett, de ma a háta végén, a farok tövénél egy kisebb részen is lett folt, ahol nincs szőr. A bőr nem sebes, nem váladékos, nem fáj neki, nem vakarja...

A nagyobb foltra, ami először jelent meg rajta,kezd visszanőni szépen a szőr. Még nem vittem orvoshoz és nem hívtam hozzá, kicsit még ő is félős, nem szerettem volna elijeszteni. Mi lehet ez a szőrhullás illetve fül vakarás? Atka, vagy valami bőrbetegség?

Szeretnék segíteni rajta, tudom valamivel itthon kezelni? A kiscicák is szokták erősebben a fülüket vakarni, mint a mami (de őket abszolút nem tudom megfogni, ha esznek akkor közel engednek magukhoz, de ha meg akarom simogatni akkor elszaladnak).

Ha valami betegség, féltem a piciket nehogy elkapják, vagy valami komoly bajuk legyen. Egyébként nagyon jó étvágyúak, mozgékonyak, játékosak, tiszta a szemük, orruk, szájuk, szőrük is fényes. Rám is veszélyes lehet?

Előre is köszönöm szépen válaszát!

Üdvözlettel Sipeki Szilvia

ui: Küldtem két fényképet, mind a kettőn a folt látható, ami a háton van, elsőn majdnem friss állapotában, a másodikon pedig a mostani állapot látható. kb. 1 hét eltérés van.

Válasz

Kedves Gazdi!

Mutassa meg állatorvosának, mert a sebek lehetnek fertőzés, daganatos megbetegedés, stb. miatt is. HA a sebet magának okozz a macska (véresre vakarja a fülét), akkor akár lehet rühös is.  Ez kíméletlen viszketést okoz, de kívülről sokszor nem látszik semmi nyoma, mert az atkák a hallójárat mélyén élnek. Az állatorvos egy speciális lámpával belenéz a fülbe. Ha megtekinti a hallójárat bejáratát, és feketés színű törmeléket lát benne, akkor a diagnózis biztos. Emberre veszélytelen, de feltétlen kezelést igénylő bántalomról van szó, mert az állat szenved tőle, és társait tovább fertőzi.

A szőrhullásról:

A cicákat mindenképpen el kell vinni mielőbb a kezelő állatorvosukhoz, aki alapos fizikális vizsgálat után elvégzi az ilyenkor szokásos kiegészítő vizsgálatokat (bőrkaparék-vizsgálat, baktérium- és gombatenyésztés, vérvizsgálat). A bőrbetegségek mindik komplex oktanúak. A tünetek ellenére felmerül még a gombás, illetve a parazitás háttér is. Mindenképpen fontos kideríteni a kiváltó okot, hogy célzott kezeléssel meg lehessen gyógyítani őket.

Házilag nem érdemes kezelni, amíg nem tudja, hogy pontosan mi okozza a tüneteket...

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »